Tokić i Bajrić oslobođeni optužbe za nacionalnu mržnju zbog isticanja zastave Armije RBiH

nezavisne.com
Tokić i Bajrić oslobođeni optužbe za nacionalnu mržnju zbog isticanja zastave Armije RBiH

Banjaluka - Osnovni sud u Banjaluci danas je oslobodio optužbe predsjedniku Bošnjačkog pokreta Sejfudinu Tokiću i Adnanu Bajriću zbog isticanja zastave Armije RBiH s ljiljanima 22. maja 2015. godine.

U procesu koji je trajao tri godine Okružno tužilaštvo i njihovi svjedoci pokušali su dokazati da su Tokić i Bajrić prilikom konferencije za novinare u centru Banjaluke povodom dana prijema BiH u UN istakli ratnu zastavu Armije RBiH i time počinili krivično djelo rasne, vjerske i nacionalne mržnje, pokušavajući istaknuti dominaciju jednog naroda naspram drugih.

“Optuženi su pomenuto krivično djelo počinili 22. maja 2015, oko 12 časova, u Srpskoj ulici u Banjaluci, prostoru između Gradske uprave i Hrama Hrista Spasitelja, za vrijeme održavanja pomena povodom godišnjice stradanja 12 beba u Kliničkom centru Banjaluka tokom 1992. godine”, objavljeno je ranije na internet stranici Okružnog tužilaštva Banjaluka, koje je podiglo optužnicu.

U završnoj riječi na posljednjem ročištu postupajući tužilac je promijenio tekst optužnice i zatražio izricanje presude i kazne zatvora između 3 do 15 godina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana