Todorović, Đajić i Ćorić prihvataju mandate

Darko Momić
Todorović, Đajić i Ćorić prihvataju mandate

Banjaluka - Do posljednje sjednice Centralne izborne komisije BiH održane u četvrtak samo se gradonačelnik Zvornika Zoran Stevanović odrekao osvojenog mandata u Narodnoj skupštini Srpske, dok svi ostali novoizabrani poslanici kojima prijeti problem sukoba interesa za sada tvrde da će mandate preuzeti.

Mandata se mora odreći dosadašnji gradonačelnik Trebinja Luka Petrović, koji je u petak imenovan za vršioca dužnosti direktora “Elektroprivrede Republike Srpske”, kao i načelnik Prnjavora Darko Tomaš, koji je ranije rekao da će ostati načelnik. Jedne funkcije će se morati odreći i direktor Zavoda za zapošljavanje RS i novi poslanik SNSD-a Miroslav Vujičić, kao i direktor Fonda za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost RS i poslanik socijalista Srđan Todorović.

Portparol CIK-a BiH Maksida Pirić potvrdila je da je do četvrtka samo Zoran Stevanović obavijestio CIK BiH da odustaje od mandata, nakon čega je mandat dodijeljen sljedećem kandidatu sa liste SNSD-a Mladenu Popoviću iz Vlasenice.

- Moguće je da su na protokol CIK-a stigle još nečije izjave o odricanju od mandata, kao i da će stići do ponedjeljka, za kada je zakazana konstitutivna sjednica Narodne skupštine RS. Ukoliko stignu, CIK će ih odmah razmotriti i donijeti odgovarajuće odluke - rekla je u petak za “Glas Srpske” Pirićeva.

Srđan Todorović kaže da će u ponedjeljak položiti zakletvu i prihvatiti poslanički mandat, a da će u danima poslije toga organi SP-a odlučiti o daljim koracima.

- Nakon što prihvatim mandat, imam rok u kojem moram da se izjasnim koju od dvije funkcije ću obavljati. Vrh Socijalističke partije nije još odredio ko će koju dužnost obavljati, ali narednih dana će biti precizirano ko će kakve obaveze preuzeti u ime partije i u skladu s tim odlukama ću se i ponašati - kaže Todorović.

Direktor “Elektro-Bijeljine” Nedeljko Ćorić u četvrtak je podnio ostavku na ovu funkciju zbog preuzimanja poslaničkog mandata.

Direktor Univerzitetskog kliničkog centra RS Vlado Đajić kaže da će u ponedjeljak prihvatiti poslanički mandat, ali da će vidjeti da li će ga i zadržati.

- Nema sukoba interesa, jer je i u dosadašnjim sazivima NSRS bilo nekoliko poslanika koji su istovremeno bili i na čelu zdravstvenih ustanova. Nemam pretjerane političke ambicije i više me zanima medicina - kaže Đajić.

I poslanici i ministri

Poslaničke mandate u Narodnoj skupštini RS osvojili su i ministar finansija RS Zoran Tegeltija i industrije, energetike i rudarstva Petar Đokić. Izborni zakon BiH omogućava da, dok je Vlada Srpske u tehničkom mandatu, oni istovremeno budu i poslanici i ministri.

Ista je situacija i sa ministrom spoljnih poslova BiH Igorom Crnatkom, koji je takođe osvojio poslanički mandat u NSRS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana