Timoti Les: Sve što Dodik radi ima svrhu

Srna
Timoti Les: Sve što Dodik radi ima svrhu

Beograd - Sve što Milorad Dodik kao srpski član Predsjedništva BiH radi u Sarajevu ima svrhu, i on će iskoristiti priliku da proba postići ciljeve koje je davno sebi postavio, počevši od zatvaranja kancelarije visokog predstavnika i povratka izvornom Dejtonskom mirovnom sporazumu, smatra direktor organizacije "Nova Evropa" za procjene političkih rizika Timoti Les.

Les ističe da je veoma značajno što je Dodik član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske jer je veoma drugačiji od ostalih Srba koji su sjedili u toj stolici.

On je napomenuo da je Dodik bio vrlo eksplicitan kada je riječ o tome da neće služiti interesima BiH, već Republike Srpske, i koristi simboliku da to dokaže.

"Činjenica da želi zastavu Republike Srpske u kabinetu, da je prvo položio zakletvu u Narodnoj skupštini Srpske, javno odbijanje pisma predsjednika SAD Donalda Trampa u kojem mu čestita nacionalni dan BiH - sve to ima svrhu. Njegovi birači su Srbi, a ne drugi građani BiH", rekao je Les za "RTS".

On smatra da će Dodik iskoristiti priliku da proba postići ciljeve koje je odavno stavio pred sebe, počevši od zatvaranja kancelarije visokog predstavnika i povratka izvornom Dejtonskom mirovnom sporazumu iz 1995. godine, koji se razlikuje od onog iz 2006. godine, koji je došao poslije perioda aktivnog intervencionizma visokog predstavnika Pedija Ešdauna.

Povodom svojih ranijih izjava da očekuje da će u Republici Srpskoj biti održan referendum o nezavisnosti, Les je rekao da se, što se toga tiče, "Dodik sada povukao zato što je naišao na veliki otpor, i to od dva najveća saveznika, Srbije i Rusije".

"Shvatio je da je prerano i previše rizično. Više puta je u prošlosti jasno stavio do znanja da nije avanturista. I ne želi da ugrozi dobrobit Srba čiji je predstavnik. Ali, čini mi se da shvata da je vrijeme na njegovoj strani. EU je u velikim problemima i nisam uvjeren da će preživjeti sljedeću recesiju", kaže Les.

Les, koji je bio šef biroa britanske Ambasade u Banjaluci, kaže i da je istina to što je Dodik svojevremeno rekao da su njegove ideje trezvene i da je vjerovatno nešto naučio živeći u BiH.

"Svoja mišljenja sam formirao na osnovu života tamo i mnogo sam naučio o tome šta motiviše Srbe u BiH. Prije svega, oni su izuzetno nezadovoljni situacijom u kojoj su. Duboko se protive načinu građenja nacija koje je nametnuo Zapad, i čini mi se, imaju strahove koji ih motivišu da požele da se odvoje od ostatka BiH", navodi Les.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana