Timoti Eš za VOA: Sve je moguće oko referenduma u Srpskoj

Agencije
Timoti Eš za VOA: Sve je moguće oko referenduma u Srpskoj

Beograd - Šef analitičkog tima za istočnu Evropu kompanije Nomura Timoti Eš kaže za Glas Amerike da je "sve moguće" oko održavanja referenduma u Republici Srpskoj.

"Srbija će imati važnu ulogu u ovoj odluci, a Vučić je voljan da igra evropsku politiku u ovom momentu," kaže Eš.

Kako ističe Glas Amerike, odluka o referendumu je neizvjesna, jer i Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH nije prihvatio prijedlog poslanika SDP-a BiH Denisa Bećirovića da u dnevni red sjednice bude uvrštena rasprava o referendumu.

Takođe su i ambasadori Upravnog odbora Savjeta za implementaciju mira u BiH (izuzev ruskog), pozvali vlasti u RS da ne održe referendum o Danu Republike, jer na to gledaju kao faktor koji će destabilizovati BiH.

"Ambasadori Upravnog odbora Savjeta za sprovođenje mira primili su k znanju uvjeravanja Vlade RS da je cilj referenduma da bude 'korak ka sprovođenju odluke Ustavnog suda BiH'. Ali Upravni odbor PIC-a takođe je konstatirao da su predsjednik RS i Narodna skupština RS-a (NSRS) više puta osporavali nadležnost državnih pravosudnih institucija u BiH. Takve izjave i potezi protivni su Opštem okvirnom sporazumu za mir i vladavini prava, i jednostavno su neprihvatljive", poručeno je u izjavi ambasadora PIC-a, prenijeli su mediji u BiH.

Mediji na Balkanu navode da referendum u Bosni koriste vlasti i u Beogradu i u Zagrebu za svoje interese.

"Imamo izbore u Hrvatskoj, što nikako ne pomaže stvarima. Nisam siguran da postoji neka veća agenda u pozadini, ali možda nedostatak jasnog vođstva trenutno u Hrvatskoj dozvoljava nekim oportunistima da iskoriste situaciju," kaže Eš.

Londonski analitičar kaže i da će se situacija na Balkanu smiriti kada prođu izbori, jer se onda mijenja fokus.

"Postoji samo jedan problem, poslije Bregzita i holandskog referenduma o ukrajinskom sporazumu o pridruživanju. Mislim da postoje velike sumnje sada vezane za proces proširenja EU. Da li će biti novih članica unije? U prošoj deceniji zemlje na Balkanu, kao što su Srbija i Hrvatska su sebe ustoličile na putu priključenja, sa dobrom perspektivom da postanu članice. Ako više ne postoji mogućnost da Bosna i Hercegovina, Srbija, Makedonija postanu članice zašto bi ove zemlje odustale od svojih nacionalnih interesa, suvereniteta za viši cilj," objašnjava Eš.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana