Тимоти Еш за VOA: Све је могуће око референдума у Српској

Агенције
Тимоти Еш за VOA: Све је могуће око референдума у Српској

Београд - Шеф аналитичког тима за источну Европу компаније Номура Тимоти Еш каже за Глас Америке да је "све могуће" око одржавања референдума у Републици Српској.

"Србија ће имати важну улогу у овој одлуци, а Вучић је вољан да игра европску политику у овом моменту," каже Еш.

Како истиче Глас Америке, одлука о референдуму је неизвјесна, јер и Представнички дом Парламентарне скупштине БиХ није прихватио приједлог посланика СДП-а БиХ Дениса Бећировића да у дневни ред сједнице буде уврштена расправа о референдуму.

Такође су и амбасадори Управног одбора Савјета за имплементацију мира у БиХ (изузев руског), позвали власти у РС да не одрже референдум о Дану Републике, јер на то гледају као фактор који ће дестабилизовати БиХ.

"Амбасадори Управног одбора Савјета за спровођење мира примили су к знању увјеравања Владе РС да је циљ референдума да буде 'корак ка спровођењу одлуке Уставног суда БиХ'. Али Управни одбор PIC-а такође је констатирао да су предсjедник РС и Народна скупштина РС-а (НСРС) више пута оспоравали надлежност државних правосудних институција у БиХ. Такве изјаве и потези противни су Општем оквирном споразуму за мир и владавини права, и једноставно су неприхватљиве", поручено је у изјави амбасадора PIC-а, пренијели су медији у БиХ.

Медији на Балкану наводе да референдум у Босни користе власти и у Београду и у Загребу за своје интересе.

"Имамо изборе у Хрватској, што никако не помаже стварима. Нисам сигуран да постоји нека већа агенда у позадини, али можда недостатак јасног вођства тренутно у Хрватској дозвољава неким опортунистима да искористе ситуацију," каже Еш.

Лондонски аналитичар каже и да ће се ситуација на Балкану смирити када прођу избори, јер се онда мијења фокус.

"Постоји само један проблем, послије Брегзита и холандског референдума о украјинском споразуму о придруживању. Мислим да постоје велике сумње сада везане за процес проширења ЕУ. Да ли ће бити нових чланица уније? У прошој деценији земље на Балкану, као што су Србија и Хрватска су себе устоличиле на путу прикључења, са добром перспективом да постану чланице. Ако више не постоји могућност да Босна и Херцеговина, Србија, Македонија постану чланице зашто би ове земље одустале од својих националних интереса, суверенитета за виши циљ," објашњава Еш.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана