Tim pravnika istražuje napad na zatvorenike

Goran Maunaga
Tim pravnika istražuje napad na zatvorenike

Zenica - Tim pravnika Kancelarije ombudsmana za ljudska prava BiH započeo je provjere u zeničkom zatvoru kako bi bile utvrđene činjenice o napadu na trojicu srpskih zatvorenika koji je na Vaskrs izvršila grupa bošnjačkih zatvorenika među kojima je bilo i vehabija.

Na najveći hrišćanski praznik brutalno su pretučeni Nenad i Predrag Bajić i Siniša Babić.

Snežana Bajić, supruga Predraga Bajića, rekla je "Glasu Srpske" da ju je ombudsman za ljudska prava BiH Ljubinko Mitrović obavijestio da njihovi pravnici provjeravaju okolnosti napada. Mitrović je ranije izjavio da će biti sprovedena opsežna istraga.

Bajićeva, koja je zahtijevala da njen teško pretučeni muž bude smješten u bolnicu, kaže da je on iz zatvorskog stacionara juče nakratko vraćen u zeničku bolnicu.

- U bolnici mu je urađen CT glave, a onda je ponovo vraćen u zatvor. Ima frakturu lobanje, razbijeni su mu nos i zubi i trebalo bi da bude zbrinut u bolnici. Zahtijevam da ga pregledaju ljekari u RS i da dobije adekvatnu medicinsku pomoć - kaže Bajićeva.

Željka Zorić, supruga zatvorenika Duška Zorića, kaže da je njen muž nakon njenog javnog istupa juče zatvoren u samicu.

- Nevjerovatno je da sa njim postupaju identično kao sa onima koji su brutalno pretukli trojicu srpskih zatvorenika. Brinem za njegov život - kaže Zorićeva.

Dodala je da ne može da razumije zašto ministar pravde FBiH Mato Jozić i upravnik zeničkog zatvora Hidajet Jabandžić još nisu iznijeli činjenice u vezi sa napadom. Njeno mišljenje dijeli i advokat Milan Romanić ističući da odgovorni znaju šta se događalo iza rešetaka zeničkog zatvora i zbog čega su napadnuti Srbi.

- Ako ništa drugo, trebalo bi da kažu kako je moguće da u zatvoru neka grupa zatvorenika upadne u prostorije kod drugih i da ih pretuče pored stražara i nadzornika. Ako zatvorsko osoblje nije bilo na svojim radnim mjestima, odgovorni treba da ih sankcionišu i utvrde zašto nisu radili svoj posao - kaže Romanić.

Izvor "Glasa Srpske" blizak Ministarstvu pravde FBiH kazao je da Jozić nije dao ni saglasnost ministru pravde RS Antonu Kasipoviću da posjeti pretučene Srbe. Kasipović, Jozić i Jabandžić juče nisu odgovarali na telefonske pozive.

Sporazum

Predsjednik Odbora za predstavke, prijedloge i društveni nadzor Narodne skupštine RS Slobodan Protić i Ljubinko Mitrović izjavili su da ministarstva pravde RS i FBiH treba hitno da potpišu sporazum koji će omogućiti da osuđenici budu premješteni iz zatvora iz jednog u drugi entitet.

Time bi bili izbjegnuti napadi kakav se dogodio u zeničkom zatvoru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana