Tijela Srba ubijenih u Sarajevu bačena u Radaču

Goran Maunaga
Tijela Srba ubijenih u Sarajevu bačena u Radaču

Istočno Sarajevo - U jami Radača kod Mostara nalaze se i tijela Srba ubijenih tokom rata u sarajevskim naseljima Pofalići, Velešići, Buća potok i Boljakov potok, koja su u nju bačena 2009. godine.

Izjavio je to predsjednik Udruženja nestalih sarajevsko-romanijske regije Milan Mandić i istakao da postoje svjedoci koji su bili prisutni kada su tijela Srba iz Sarajeva 2009. godine natovarena na kamion i prevezena u Mostar.

- Ta tijela bila su zakopana u masovnu zajedničku grobnicu kod samačkih hotela GP "Vranica", u Humskoj ulici iznad Mljekare i Fabrike duvana. Te lokacije su bile ograđene visokom ogradom i puštene da zarastu u korov. Imamo dva svjedoka, od kojih je jedan radio na otkopavanju i tovarenju posmrtnih ostataka ubijenih Srba. Rovokopač je radio noću pod reflektorima, a kamioni su odvozili posmrtne ostatke za Mostar - kazao je Mandić.

Podsjetio je da je zahtjev za ekshumaciju u jami Radača uputio 2008. godine tadašnjem članu Kolegijuma direktora Instituta za nestala lica BiH Milanu Bogdaniću. Tragom te informacije, dodao je, iz te jame izvađeni su posmrtni ostaci tri Srbina i jednog Hrvata.

- Tada je rečeno da nema više tijela, radovi su prestali i jama je zatvorena. Članovi porodica nestalih koji su tamo bili rekli su da se nije išlo ni do 50 metara dubine, iako je jama dvostruko dublja. Nakon toga su tu dovezana i bačena tijela sarajevskih Srba i nabacani živi kreč, beton, minsko-eksplozivna sredstva i smeće - tvrdi Mandić.

Dodao je da se u Radači nalaze i tijela Srba ubijenih u Mostaru, Jablanici, Konjicu, Bradini i dolini rijeke Neretve, te tijela Bošnjaka iz te regije koja su bačena tokom rata. Naglasio je da je riječ isključivo o civilnim žrtvama.

- Pod pritiskom porodica nestalih ekshumacija je ponovo počela 2012. godine, ali je čekano da se pokvari vrijeme, nakon čega je potraga potpuno prestala, iako je nastavak kopanja bio najavljen za prošlu godinu - istakao je Mandić.

Dodao je da je Radača jedna od najvećih masovnih grobnica u BiH i da iskopavanje mora da bude obavljeno do kraja.

- Niko još ne zna koliko je duboka, da li 100 ili 150 metara, a ekshumacija je rađena na isti način kao i na Kazanima u Sarajevu - površno. Isto tako urađeno je i na sarajevskoj gradskoj deponiji Buća potok - istakao je Mandić.

"Glas Srpske" objavio je da se u jami Radača kod Mostara nalaze posmrtni ostaci 200 do 300 lica srpske i bošnjačke nacionalnosti, ubijenih tokom rata, a da njihovu ekshumaciju opstruišu pojedini lokalni moćnici.

U Tužilaštvu su naveli da je taj predmet aktuelizovan.

- Tužilaštvo je 12. novembra formiralo predmet u sklopu kojeg su policijskim strukturama odmah naređene aktivnosti u vezi sa provjerama lokacija u okolini Mostara za koje postoje informacije da se na njima nalaze posmrtni ostaci žrtava srpske nacionalnosti iz proteklog rata - rekao je portparol Tužilaštva Boris Grubešić.

Gdje je 1.700 Srba?

Milan Mandić je rekao da od Tužilaštva i Suda BiH i od Haškog tribunala traži odgovore na pitanje gdje se nalaze tijela ubijenih 1.700 Srba koja porodice još traže.

- Jesu li oni kolateralna šteta? Nemoguće je da su nestali i da ne mogu da budu pronađeni. Radi se o opstrukciji, ali od traženja nećemo odustati, sve dok ne bude pronađeno i posljednje tijelo - kazao je Mandić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana