Tiha osveta eksperata za ukidanje naknada

Svjetlana Šurlan
Tiha osveta eksperata za ukidanje naknada

Banjaluka - Tri člana Upravnog odbora Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH iz reda eksperata blokiraju usvajanje važnih dokumenata, a ta odluka svojevrsna je odmazda, jer im je ukinuta mjesečna naknada od 3.200 maraka.

Na posljednjoj sjednici Upravnog odbora UIO, održanoj u četvrtak, nisu usvojeni izvještaj o radu za 2017. i prijedlog dopune plana rada za 2018. godinu, niti odluka o postupanju UIO sa oduzetom i ustupljenom robom.

- Nisu usvojena dokumenta koja obezbjeđuju normalno funkcionisanje UIO i unapređenje njenog rada. Upravni odbor uopšte nije vodio bilo kakvu raspravu o izvještaju o radu. Tri ministra finansija su podržala izvještaj, ali tri eksperta su glasala protiv i to bez bilo kakvog komentara o tome zašto izvještaj nije zaslužio prolaznu ocjenu - istakli su u UIO.

Pojasnili su da su tri eksperta bila i protiv dopune plana rada, iako je UIO u taj dokument samo uvrstio obaveze koje je preporučila Kancelarija za reviziju institucija BiH. Te preporuke su u programe rada morale uvrstiti sve institucije BiH u skladu sa zaključcima Savjeta ministara i Parlamenta BiH.

- Sve pomenuto, ali i mnoge druge tačke dnevnog reda na prethodnim sjednicama Upravnog odbora, koje su imale za cilj jedino unapređenje rada UIO nisu usvojene, jer su tri eksperta glasala protiv - rekao je načelnik Odjeljenja za komunikacije i međunarodnu saradnju u UIO BiH Ratko Kovačević.

Situacija u kojoj izostaje donošenje važnih odluka za funkcionisanje UIO traje od 26. februara 2016. godine.

- Od tada članovima Upravnog odbora iz reda eksperata nije isplaćena naknada. Stupanjem na snagu dopuna Zakona o platama i naknadama u institucijama BiH prestala je primjena odluke Upravnog odbora na osnovu koje im je do tada isplaćivana mjesečna naknada od 3.200 KM - pojasnio je Kovačević.

Dodao je da UIO od tada nije dobio novu odluku Upravnog odbora o visini naknada za eksperte na osnovu koje bi vršio isplatu.

- Ni to ni sudski sporovi koje pojedinačno vode eksperti protiv UIO u vezi sa tim ne bi smjeli da budu razlog da oni blokiraju rad jedne od najvažnijih institucija u BiH, od čijeg rada se najvećim dijelom finansiraju svi nivoi vlasti i od čijeg rada zavisi funkcionisanje privrede - naglasio je Kovečević.

U UIO su naveli da su spekulacije pojedinih članova Upravnog odbora iz reda eksperata, da bi direktor UIO Miro Džakula trebalo da podnese ostavku jer nije usvojen izvještaj o radu za 2017. godinu potpuno neutemeljene.

- Posebno nisu utemeljene iz razloga što je 2017. godina bila najuspješnija za UIO od njegovog osnivanja i godina u kojoj su prikupljene rekordne 7,044 milijarde KM indirektnih poreza - istakli su u UIO.

Član Upravnog odbora UIO iz reda eksperata iz Srpske Miodrag Kudić je rekao da nije u BiH i da ne može da daje izjavu putem telefona. Član Upravnog odbora iz reda eksperata iz FBiH Muhamed Kozadra nije odgovarao na pozive "Glasa Srpske", dok je njegov kolega Ismet Suljendić za medije u FBiH kazao da je razlog za neprihvatanje izvještaja o radu sasvim drugačiji od onog što tvrde u UIO.

- Jeste činjenica da nam naknade nisu isplaćene u protekle dvije godine i da smo zbog toga pokrenuli sudske postupke. Međutim, Upravni odbor se sastaje svaki mjesec i na tim sastancima se usvajaju odluke, a neusvajanje izvještaja nema nikakve veze sa neisplaćivanjem naknada - istakao je Suljendić.

Dodao je da eksperti razmišljaju svojom glavom i ne mogu prihvatiti ono što je suprotno zakonu.

- Bilo je tako nakaradnih prijedloga da to nije za priču. Razlog za neusvajanje izvještaja je što opadaju neto u odnosu na bruto prihode. Jeste naplaćeno više od sedam milijardi maraka u prošloj godini. Međutim, tu se radi o bruto prihodima, dok su neto prihodi manji od onih iz 2010. godine - kazao je Suljendić i dodao da je to posljedica velikog povrata PDV-a.

Naknade

Dopunom Zakona o platama i naknadama u institucijama BiH ujednačene su naknade za sve institucije BiH.

One od 2016. godine pojedinačno mogu da iznose 475 KM, o čemu je svaka institucija trebalo da donese odluku kojom će to sprovesti u praksi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana