Teroristički napad u tržnom centru Fis u Vitezu

Goran Munaga
Teroristički napad u tržnom centru Fis u Vitezu

BANjA LUKA, VITEZ - U tržnom centru "Fis" Vitez juče oko 12.40 časova u odjeljenju hipermarketa eksplodirala je nepoznata naprava, od čega je poginuo radnik obezbjeđenja Zvonko Barbić (28).

Osmoro ljudi je povrijeđeno, a među njima i radnik "Fisa" Josip Šarić (28), koji je u najte žem stanju.

Šarić je prebačen u Klinički centar Sarajevo, dok je sedam lica lakše povrijeđeno, među kojima su Kemal i Munevera Osmanović iz Kaknja, zbrinuto u Domu zdravlja Vitez.

Federalna uprava policije sinoć je eksploziju bombe u tržnom centru "Fis" proglasila terorističkim činom.

Portparol MUP-a Srednjobosanskog kantona Sefir Baručija izjavio je da je član obezbjeđenja u tržnom centru "Fis" Zvonko Barbić na odjeljenju posuđa pronašao torbu sa eksplo zivnom na pravom.

- Ona je eksplo dirala prilikom nošenja torbe na bezbjedno mjesto. Barbić je smrtno stradao, a teže i lakše ranjeno je nekoliko kupaca u "Fisu" - rekao je Baručija.

Zamjenik ministra policije Federaci je BiH Samir Džebo izjavio je da su u eksploziji lakše povrijeđene i Dragana Karić i još jedna žena, najvjerovatni je kineska državljanka.

- Oko 12.40 časova radnik obezbjeđenja tržnogcentra "Fis" Vitez obratio se Policijskoj stanici Vitez i obavijestio da je došlo do aktiviranja eksplozivne naprave u tomcentru - izjavila je portparol "Fisa" Ljubica Tomašević.

Policajci su nakon izlaska na lice mjesta pronašli beživotno tijelo mladića.

Direktor bolnice "Fra Mato Nikolić" u Novoj Bili Velimir Valjan rekao je da je u tubolnicu primljen muškarac sa težim povredama koji je hitno prevezen u Klinički centar Sarajevo. Većinski vlasnik Tržnog centra "Fis" je Pero Gudelj.

Povo domove tragedi je, na zahtjev OO HDZ BiH Vitez, sinoć je sazvana van redna sjednica Skupštine opštine Vitez

Šariš u teškom stanju

Portparol Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu Biljana Jandrić izjavila je da se Josip Šarić nalazi u izuzetno teškom stanju.

- Radi se o veoma teškim povredama. Pacijent ima višestruke povrede glave, lica, grudnog koša i ekstremiteta - kaže Jandrićeva i dodaje da je smješten na Kliniku za anesteziju i reanimaciju.

U toku vanredna sjednica Opštinskog vijeća Vitez

Nakon pregleda kompletnog objekta trgovačkog centra "Fis" u Vitezu, pripadnici krim-policije nisu pronašli nove eksplozivne naprave - potvrđeno je Srni na licu mjesta.

U Vitezu je u toku i vanredna sjednica Opštinskog vijeća zbog podmetnute eksplozije u kojoj je poginuo radnik obezbjeđenja Zvonko Barbić, te jedno lice teže, a dvoje lakše povrijeđeno.

Istragu vodi državni tužilac Suda BiH Sena Uzunović, a trenutno policija Federacije BiH u saradnji sa kantonalnim MUP-om obavlja razgovor sa očevicima, pregleda materijal sa kamera za video nadzor i kontroliše putne pravce.

Od eksplozije je pričinjena velika materijalna šteta na objektu.

Vlasnik "Fisa" Pero Gudelj kaže da mu nije poznat motiv ovog napada i odbacuje sumnje da je u pitanju "reket", političke pobude ili konkurencija.

"Ne sumnjam u neku političku pozadinu, reketiranje. Ja i 2 500 zaposlenih nismo ostali dužni ni krivi nekome, da bi mi se ovako vratilo. Ni u koga ne sumnjam i ne vjerujem da je organizovani kriminal uperen protiv Fis-a ili mene", rekao je Gudelj

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana