Терористички напад у тржном центру Фис у Витезу

Горан Мунага
Терористички напад у тржном центру Фис у Витезу

БAЊA ЛУКA, ВИТЕЗ - У тржном центру "Фис" Витез јуче око 12.40 часова у одјељењу хипермаркета експлодирала је непозната направа, од чега је погинуо радник обезбјеђења Звонко Барбић (28).

Осморо људи је повријеђено, а међу њима и радник "Фиса" Јосип Шарић (28), који је у најте жем стању.

Шарић је пребачен у Клинички центар Сарајево, док је седам лица лакше повријеђено, међу којима су Кемал и Муневера Османовић из Какња, збринуто у Дому здравља Витез.

Федерална управа полиције синоћ је експлозију бомбе у тржном центру "Фис" прогласила терористичким чином.

Портпарол МУП-а Средњобосанског кантона Сефир Баручија изјавио је да је члан обезбјеђења у тржном центру "Фис" Звонко Барбић на одјељењу посуђа пронашао торбу са експло зивном на правом.

- Она је експло дирала приликом ношења торбе на безбједно мјесто. Барбић је смртно страдао, а теже и лакше рањено је неколико купаца у "Фису" - рекао је Баручија.

Замјеник министра полиције Федераци је БиХ Самир Џебо изјавио је да су у експлозији лакше повријеђене и Драгана Карић и још једна жена, највјероватни је кинеска држављанка.

- Око 12.40 часова радник обезбјеђења тржногцентра "Фис" Витез обратио се Полицијској станици Витез и обавијестио да је дошло до активирања експлозивне направе у томцентру - изјавила је портпарол "Фиса" Љубица Томашевић.

Полицајци су након изласка на лице мјеста пронашли беживотно тијело младића.

Директор болнице "Фра Мато Николић" у Новој Били Велимир Ваљан рекао је да је у туболницу примљен мушкарац са тежим повредама који је хитно превезен у Клинички центар Сарајево. Већински власник Тржног центра "Фис" је Перо Гудељ.

Пово домове трагеди је, на захтјев ОО ХДЗ БиХ Витез, синоћ је сазвана ван редна сједница Скупштине општине Витез

Шариш у тешком стању

Портпарол Клиничког центра Универзитета у Сарајеву Биљана Јандрић изјавила је да се Јосип Шарић налази у изузетно тешком стању.

- Ради се о веома тешким повредама. Пацијент има вишеструке повреде главе, лица, грудног коша и екстремитета - каже Јандрићева и додаје да је смјештен на Клинику за анестезију и реанимацију.

У току ванредна сједница Општинског вијећа Витез

Након прегледа комплетног објекта трговачког центра "Фис" у Витезу, припадници крим-полиције нису пронашли нове експлозивне направе - потврђено је Срни на лицу мјеста.

У Витезу је у току и ванредна сједница Општинског вијећа због подметнуте експлозије у којој је погинуо радник обезбјеђења Звонко Барбић, те једно лице теже, а двоје лакше повријеђено.

Истрагу води државни тужилац Суда БиХ Сена Узуновић, а тренутно полиција Федерације БиХ у сарадњи са кантоналним МУП-ом обавља разговор са очевицима, прегледа материјал са камера за видео надзор и контролише путне правце.

Од експлозије је причињена велика материјална штета на објекту.

Власник "Фиса" Перо Гудељ каже да му није познат мотив овог напада и одбацује сумње да је у питању "рекет", политичке побуде или конкуренција.

"Не сумњам у неку политичку позадину, рекетирање. Ја и 2 500 запослених нисмо остали дужни ни криви некоме, да би ми се овако вратило. Ни у кога не сумњам и не вјерујем да је организовани криминал уперен против Фис-а или мене", рекао је Гудељ

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана