Teroristička mreža spremna za nove napade

Goran Maunaga
Teroristička mreža spremna za nove napade

Hag, Beograd - Vodeće evropske bezbjednosne službe upozorile su na rast prijetnje od terorizma na području zapadnog Balkana kako u pogledu mogućnosti za izvršenje napada na tom području, tako i u vezi sa obukom i pripremama terorista za akcije širom Evrope.

Vodeća evropska policijska agencija Evropol navela je u izvještaju da postoje sumnje da kampovi za uvježbavanje terorista postoje i na zapadnom Balkanu.

- Terorističke grupe su promijenile taktiku, sada djeluju globalno i zone u kojima se odvijaju sukobi im služe kao mjesta za uvježbavanje, pripremu i koordinisanje napada, što ih sada čini opasnijima. Postoje sumnje da manji kampovi za uvježbavanje terorista postoje i na zapadnom Balkanu - naveo je šef protivterorističkog centra Evropola Manuel Navarete Panijagua predstavljajući godišnji izvještaj.

Evropol navodi da podaci govore da će Islamska država ili terorističke grupe koje je inspirisala ta organizacija ili neka druga teroristička grupa ponovo izvesti napade negdje u Evropi, a posebno u Francuskoj s namjerom izazivanja teških posljedica i brojnih žrtava među civilima.

- Teroristički napad i dalje ostaje glavna prijetnja nacionalnoj bezbjednosti zemalja članica EU. Imamo informacije pristigle od zemalja članica da terorističke grupe nastoje da uspostave velika tajna skladišta eksploziva na tlu EU kojim bi izveli spektakularan napad - izjavio je Panijagua.

Upozorenja dolaze i iz Organizacije za kolektivnu bezbjednost i saradnju. Šef skupštinske delegacije Srbije u Parlamentarnoj skupštini te organizacije Milovan Drecun kazao je "Glasu Srpske" da su teroristi iz regiona spremni za izvođenje novih napada.

- Dobro organizovana i opremljena islamistička teroristička mreža na Balkanu koja povezuje FBiH, Kosovo, Makedoniju, Crnu Goru i Albaniju spremna je za izvođenje terorističkih napada, a svježu krv dobija svakodnevno. Svi pripadnici te mreže imaju ratno iskustvo. Tu mrežu finansiraju takozvane islamske humanitarne organizacije. One su maska za ilegalno delovanje, finansiranje ekstremizma i terorizma i regrutovanje ljudi za odlazak u džihad na strana ratišta - kaže Drecun.

Ta mreža, prema njegovim riječima, funkcioniše pod okriljem Saudijskog komiteta združene pomoći.

- To je krovna organizacija sa sedištem u Prištini i pod njenim okriljem su i mnoga navodno humanitarna udruženja u BiH koja su još tokom rata bila uključena u organizaciju dolaska mudžahedina u BiH - istakao je Drecun.

On dodaje da je ranije objelodanjeno istraživanje Ujedinjenih nacija najvjerodostojnije svjedočanstvo postojanja mreže radikalnog islama, ekstremizma i terorizma na Balkanu.

- Ta mreža već godinama je osposobljena za izvođenje terorističkih akcija, a test akcije su bile napadi Mevlida Jašarevića na Ambasadu SAD u Sarajevu, Policijsku stanicu u Zvorniku, pripadnike Oružanih snaga u Rajlovcu, izraelske turiste u Bugarskoj i ubistvo petorice Makedonaca na jezeru blizu Skoplja - tvrdi Drecun.

Kao ključnu činjenicu od koje će zavisiti strategija Islamske države, Drecun navodi borbu za njeno glavno uporište - Raku.

- Ako izgubi to uporište, procjena je da će prenošenjem akcija u druge delove sveta kompenzovati taj gubitak. To bi, između ostalog, bilo i formiranje balkanskog kalifata, iako nemaju šansu da u tome uspeju. Početak formiranja tog kalifata trebalo bi da bude označen spektakularnim terorističkim akcijama na području koje je do sada pretežno bilo baza za regrutovanje džihadista - istakao je Drecun.

Regrutovanje na Kosovu

"Njujork tajms" je objavio da islamisti masovno regrutuju borce sa Kosova.

- Djecu su regrutovali, kako navode kosovski istražitelji, ekstremni propovjednici i tajanstvena udruženja koja je finansirala Saudijska Arabija i ostale konzervativne zemlje iz Arapskog zaliva, koristeći skrivene mreže donacija iz dobrotvornih organizacija - piše "Njujork tajms".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana