Терористичка мрежа спремна за нове нападе

Горан Маунага
Терористичка мрежа спремна за нове нападе

Хаг, Београд - Водеће европске безбједносне службе упозориле су на раст пријетње од тероризма на подручју западног Балкана како у погледу могућности за извршење напада на том подручју, тако и у вези са обуком и припремама терориста за акције широм Европе.

Водећа европска полицијска агенција Европол навела је у извјештају да постоје сумње да кампови за увјежбавање терориста постоје и на западном Балкану.

- Терористичке групе су промијениле тактику, сада дјелују глобално и зоне у којима се одвијају сукоби им служе као мјеста за увјежбавање, припрему и координисање напада, што их сада чини опаснијима. Постоје сумње да мањи кампови за увјежбавање терориста постоје и на западном Балкану - навео је шеф противтерористичког центра Европола Мануел Наварете Панијагуа представљајући годишњи извјештај.

Европол наводи да подаци говоре да ће Исламска држава или терористичке групе које је инспирисала та организација или нека друга терористичка група поново извести нападе негдје у Европи, а посебно у Француској с намјером изазивања тешких посљедица и бројних жртава међу цивилима.

- Терористички напад и даље остаје главна пријетња националној безбједности земаља чланица ЕУ. Имамо информације пристигле од земаља чланица да терористичке групе настоје да успоставе велика тајна складишта експлозива на тлу ЕУ којим би извели спектакуларан напад - изјавио је Панијагуа.

Упозорења долазе и из Организације за колективну безбједност и сарадњу. Шеф скупштинске делегације Србије у Парламентарној скупштини те организације Милован Дрецун казао је "Гласу Српске" да су терористи из региона спремни за извођење нових напада.

- Добро организована и опремљена исламистичка терористичка мрежа на Балкану која повезује ФБиХ, Косово, Македонију, Црну Гору и Албанију спремна је за извођење терористичких напада, а свјежу крв добија свакодневно. Сви припадници те мреже имају ратно искуство. Ту мрежу финансирају такозване исламске хуманитарне организације. Оне су маска за илегално деловање, финансирање екстремизма и тероризма и регрутовање људи за одлазак у џихад на страна ратишта - каже Дрецун.

Та мрежа, према његовим ријечима, функционише под окриљем Саудијског комитета здружене помоћи.

- То је кровна организација са седиштем у Приштини и под њеним окриљем су и многа наводно хуманитарна удружења у БиХ која су још током рата била укључена у организацију доласка муџахедина у БиХ - истакао је Дрецун.

Он додаје да је раније објелодањено истраживање Уједињених нација највјеродостојније свједочанство постојања мреже радикалног ислама, екстремизма и тероризма на Балкану.

- Та мрежа већ годинама је оспособљена за извођење терористичких акција, а тест акције су биле напади Мевлида Јашаревића на Амбасаду САД у Сарајеву, Полицијску станицу у Зворнику, припаднике Оружаних снага у Рајловцу, израелске туристе у Бугарској и убиство петорице Македонаца на језеру близу Скопља - тврди Дрецун.

Као кључну чињеницу од које ће зависити стратегија Исламске државе, Дрецун наводи борбу за њено главно упориште - Раку.

- Ако изгуби то упориште, процјена је да ће преношењем акција у друге делове света компензовати тај губитак. То би, између осталог, било и формирање балканског калифата, иако немају шансу да у томе успеју. Почетак формирања тог калифата требало би да буде означен спектакуларним терористичким акцијама на подручју које је до сада претежно било база за регрутовање џихадиста - истакао је Дрецун.

Регрутовање на Косову

"Њујорк тајмс" је објавио да исламисти масовно регрутују борце са Косова.

- Дјецу су регрутовали, како наводе косовски истражитељи, екстремни проповједници и тајанствена удружења која је финансирала Саудијска Арабија и остале конзервативне земље из Арапског залива, користећи скривене мреже донација из добротворних организација - пише "Њујорк тајмс".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана