Teroristi ubijali iz Zastavinih pušaka

G. M.
Teroristi ubijali iz Zastavinih pušaka

Beograd - Njemačke vlasti uhapsile su trgovca oružjem koji je teroristima u Parizu koji su ubili 130 ljudi prodao automatske puške od kojih su dvije, prema pisanju svjetskih medija, proizvedene u preduzeću "Zastava" u Kragujevcu za vrijeme bivše Jugoslavije.

Tužioci u Štutgartu potvrdili su da su uhapsili 34-godišnjeg muškarca osumnjičenog za trgovinu oružjem, ali su odbili da komentarišu navode da je on snabdio oružjem islamiste koji su nedavno izveli terorističke napade u Parizu. Prema dokumentima koje su istražioci predali tužiocu, napadači iz Pariza su putem interneta početkom novembra naručili od švercera oružjem iz Njemačke dva "kalašnjikova" napravljena u Kini i dvije "Zastavine" puške "M70". To oružje je, navodno, prodato 7. novembra kupcu arapskog porijekla iz Pariza.

Profesor Fakulteta bezbjednosti u Beogradu Zoran Dragišić kaže da, ako su teroristi u Parizu koristili "Zastavine" puške, to ni na koji način ne može okriviti Srbiju za veze sa teroristima i Islamskom državom.

- "Zastavinim" oružjem bile su naoružane teritorijalne odbrane svih bivših jugoslovenskih republika. To oružje izvezeno je u zemlje Bliskog istoka i sada ga ima bar u pedesetak zemalja. Ono je iz Srbije moglo otići legalnim kanalima ili švercom, što se događalo devedesetih godina prošlog veka. Ono je moglo otići iz BiH, sa Kosova, bilo odakle, i onda doći u ruke terorista - kaže Dragišić.

Od raspada Jugoslavije crno tržište preplavljeno je naoružanjem i municijom sa ovih prostora, pa su i poslije napada na redakciju satiričnog lista "Šarli ebdo" u Parizu pronađene čaure sa oznaka fabrike iz Konjica. Pored toga, bilo je i više zapljena švercovanog oružja iz BiH u članicama EU.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana