Терористи не мирују, бомбама на полицију

Г. Маунага, Ж. Домазет
Терористи не мирују, бомбама на полицију

Завидовићи, Сарајево - На крову зграде Полицијске станице у Завидовићима у уторак педесетак минута послије поноћи експлодирала је бомба, а због индиција да се ради о терористичком нападу истрагу је преузело Тужилаштво БиХ.

Агенција за истраге и заштиту (SIPA) БиХ у координацији са Тужилаштвом БиХ формирала је истражни тим.

Експлозија је одјекнула на крову анекса зграде у којем се налази служба за издавање личних докумената. Објекат је оштећен, а повријеђених није било. "Глас Српске" у Министарству унутрашњих послова Зеничко-добојског кантона (ЗДК) сазнаје да је на полицијску станицу бачена бомба и у недјељу навече, али да није експлодирала. Она је спала с крова, а полиција ју је пронашла у понедјељак поподне.

Бомбе на полицијску станицу бачене су само неколико дана након што је Енес Омерагић испред касарне у сарајевском насељу Рајловац у терористичком нападу убио припаднике Оружаних снага БиХ Недељка Радића и Армина Салкића, након чега се разнио бомбом у својој кући у којој га је опколила полиција. На терористички напад у Рајловцу надовезао се и случај са пута Сарајево - Мостар када је на изласку из тунела агент Обавјештајно-безбједносне агенције БиХ Златко Хумо бацио топовски удар испред службеног возила у којем је био командант Оружаних снага БиХ генерал Анте Јелеч.

Министар одбране БиХ Марина Пендеш рекла је "Гласу Српске" да је напад на војску и полицију атак на државу.

- Када нападну институције, шта онда обични човјек треба да очекује и у шта да вјерује? Да ли он треба да се осјећа безбједно и од кога да тражи заштиту? - запитала је Пендешова.

Она је казала да је недопустиво да војнике убијају као глинене голубове и да ће инсистирати на томе да буду откривени организатори тог терористичког чина и пропусти оних који су затајили у безбједносном систему.

- Два војника су убијена, један је рањен, а испред аутомобила команданта Заједничког штаба Оружаних снага је бачена експлозивна направа. Ови случајеви не смију проћи некажњено. Сматрам да све безбједносне институције БиХ заједно са Савјетом министара и Парламентом БиХ требају хитно реаговати, донијети закључке како се не би бавили само посљедицама него да бисмо отклањали узроке - рекла је Пендешова.

Питање безбједности била је једна од главних тема јучерашње сједнице Представничког дома Парламента БиХ. С обзиром на то да је предсједавајући Савјета министара Денис Звиздић у Кини, а министар безбједности Драган Мектић у Атини, посланицима је рапорт предао Мектићев замјеник Мијо Крешић. Он је поновио до сада познате информације не износећи ниједан нови детаљ.

Крешић сматра да у борби против тероризма у БиХ треба ојачати капацитете обавјештајног сектора и појачати рад локалних полиција. Посланици су замјерили Крешићу што је изнио познате информације. Шеф Клуба посланика СНСД-а Сташа Кошарац рекао је да се из Крешићевог обраћања не може закључити шта би требало да буду наредни кораци институција БиХ. Посланик СНСД-а Душанка Мајкић рекла је да још не постоји спремност за спровођење ефикасне акције против тероризма. Посланик НДП-а Момчило Новаковић је истакао да посланицима нису потребни полицијски извјештаји које су већ чули и које износе портпароли.

- Требају нам сазнања, прије свега, обавјештајних структура о овим догађајима. Морамо да знамо које организације стоје иза напада и који су им мотиви - рекао је Новаковић.

Питањем безбједности и терористичким нападима посланици ће се бавити и 30. новембра, до када би Савјет министара требало да поднесе цјеловит извјештај.

Бечки дневник "Курир" објавио је да су полиција Аустрије и БиХ разбиле поједине терористичке центре због чега је услиједила одмазда Исламске државе.

- Напад терористе и повратника из рата у Сирији Енеса Омерагића на двојицу војника у Сарајеву је одмазда за операцију "Палмира" којом су аустријска полиција и SIPA разбиле велику мрежу за регрутовање бораца за Исламску државу - пише лист из Беча.

У тој акцији је 2014. године у Бечу, Грацу и Линцу ухапшено 29 особа осумњичених за везе са Исламском државом. Та група, у којој је био и вехабијски проповједник Мирсад Омеровић из Тутина осумњичен да је имао директну везу са шефом Исламске државе Абу Бакром ал Багдадијем у Сирији, имала је везе са БиХ.

- Траг је полицију довео до Горње Маоче у БиХ гдје су били људи за везу са Исламском државом. Исламска држава имала је своје центре и у селима код Зенице, Бихаћа и Брчког. Џихадистичка села и центри подршке Исламске државе у БиХ постали су безбједносни ризик за читаву Европу - навео је "Курир".

Терористи на смрт претукли дјевојчицу

Самра Кешиновић (16), Аустријанка поријеклом из БиХ, убијена је у сиријском граду Рака покушавајући да побјегне из чељусти терористичке Исламске државе, објавио је аустријски портал "ое24" позивајући се на добро обавијештени извор.

- Самра је претучена на смрт док је покушавала да побјегне - казао је извор тог портала.

Самра је са другарицом Сабином Селимовић (15) у прољеће 2014. побјегла од куће и придружила се борцима Исламске државе у Сирији и од тада се није знало за њихову судбину.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана