Терориста лоциран у параџемату

Горан Маунага
Терориста лоциран у параџемату

Сарајево - Припадници безбједносних структура дошли су до сазнања у којем параџемату се крије одбјегли терориста Адем Карамуја (34) за којим је Интерпол расписао црвену потјерницу јер је нестао са пријављене адресе након што му Суд БиХ послије правоснажне пресуде изречене у априлу није одредио притвор.

- Чека се налог за хапшење. Од расписивања потјернице он највише времена проводи у једном параџемату, а у међувремену је на кратко посјетио још два. Тај параџемат полиција је раније претресала, али је имала скромне резултате јер су информације процуриле до његових припадника. У друга два полиција никад није ушла - каже саговорник "Гласа Српске" из безбједносних структура.

Карамуја је ухапшен у полицијској акцији "Дамаск" 2014. године заједно са Енесом Мешићем и још неколико чланова његове групе, након чега је Тужилаштво БиХ против њих подигло оптужницу. Суд БиХ је 7. априла правоснажно осудио Карамују на двије године затвора због ратовања у Сирији за терористичку организацију Исламска држава, али му није одређен притвор, као ни осталим осуђенима из те групе. Послије неколико неуспјелих покушаја да буде пронађен и упућен на издржавање казне за Карамујом је расписана црвена Интерполова потјерницу.

Наш саговорник каже да су Карамују контактирали његови саборци из Сирије Емир Алишић (47) и Амир Џинић (44) који су још тамо са породицама. Разговарали су о ситуацији у Сирији и у БиХ, а Алишић и Џинић су се пожалили да је стање у Сирији много горе него у вријеме када је са њима био и Карамуја.

- Рекли су му да се без обзира на то не би враћали у БиХ и да ће остати тамо да погину, али их је занимала могућност враћања породица у БиХ у случају буду настављени порази Исламске државе на бојном пољу. Карамуја је рекао да ће провјерити код браће какве су могућности за то - каже наш извор.

"Глас Српске" објавио је раније да је Карамују у јуну контактирао и његов саборац Елведин Зукић (26) који се налази у Сирији и био је заинтересован за повратак. Њему је Карамуја описао свој случај и рекао да је добио само двије године затвора. Савјетовао му је да дође и са Тужилаштвом БиХ склопи споразум о признању кривице и сарадњи. Рекао му је да може да прође са само годином затвора коју може да откупи и тако се одмах нађе на слободи.

Алишић и Џинић

Емир Алишић је прије одласка у Сирију био настањен у вехабијској заједници Ошве код Маглаја. У џихад у Сирију отишао је у августу 2013. авионом из Сарајева за Истанбул.

- Вратио се у септембру 2013, па поново отишао у децембру такође преко Сарајева и Истанбула. Тада су с њим били супруга и деветоро дјеце Амира Џинића. Алишићева супруга Саџида Буљубашић и четворо дјеце придружили су му се у јуну 2014. године. Једно од те дјеце је и син Буљубашићеве из претходног брака Хамза Лабиди (18) за којим је Интерпол такође расписао црвену потјерницу - каже наш саговорник.

И Џинић је прије одласка у Сирију боравио у Ошвама, а у Сирију је отишао у августу 2013. летом из Сарајева у Истанбул. Његова кћерка била је шеријатски вјенчана супруга терористе Емраха Фојнице који је 2014. погинуо у самоубилачком нападу у Ираку. Фојница је био оптужен да је са Мевлидом Јашаревићем учествовао у нападу на америчку амбасаду у Сарајеву 2011. године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана