Tek dva ili tri zakona u desetak sjednica Savjeta ministara

Tek dva ili tri zakona u desetak sjednica Savjeta ministara 02.10.2017 10:28 | Srna

Banjaluka - Savjet ministara, sa Denisom Zvizdićem na čelu, razmatrao je na posljednjih desetak sjednica tek dva ili tri zakona, a dnevni red uglavnom se svodi na priču o informacijama, deklaracijama, memorandumima i izvještajima, pišu "Nezavisne novine".

Ulogu predlagača zakona preuzeli su poslanici koji su u prvoj polovini godine predložili praktično isti broj zakonskih rješenja kao i Savjet ministara, što je praksa nezabilježena u bližem okruženju, piše list.


U prvoj polovini godine Savjet ministara utvrdio je tek osam različitih zakona i, ukoliko bi nastavili da rade ovim tempom, za vlastiti program planiran u 2017. godini bio bi im potreban cijeli četvorogodišnji mandat.

Slab učinak Savjeta ministara, prema automatizmu, odrazio se i na Parlamentarnu skupštinu BiH koja je u prvoj polovini godine usvojila svega dva zakona, dok ih je čak sedam odbila, tako da se i rad najvišeg zakonodavnog tijela, kao i Savjeta ministara, sveo na dnevnooperativne stvari.

Ministar spoljnih poslova BiH Igor Crnadak rekao je da ne bi ulazio u rad kolega u drugim ministarstvima, ali da je uvjeren da svi rade svoj posao najbolje što mogu.

"U našem sistemu i konstelaciji odnosa između institucija temeljenih na Dejtonskom sporazumu, to uopšte nije sigurno mjerilo za efikasnost Savjeta ministara. Što se tiče ostalih ministarstava, mislim da svi korektno rade svoj posao", naveo je Crnadak.© Glas Srpske 2012 ISSN 2303-7385 | Impresum | Marketing | Kontakt | Latinica | Ćirilica