“Технички” разлози одгодили отварање затвора

Жељка Домазет
“Технички” разлози одгодили отварање затвора

Сарајево - Савјет министара БиХ на јучерашњој сједници није донио одлуку о почетку рада државног затвора у Војковићима у општини Источна Илиџа, те формирању институције државног затвора, иако је то било најављено.

Министар правде БиХ Јосип Грубеша рекао је да је доношење ових одлука пролонгирано за наредну сједницу “због неких техничких недостатака који се налазе у одлуци”.

- То смо пролонгирали за сљедећу сједницу и надам се да неће бити пробијен рок који смо себи дали до 1. јануара наредне године - рекао је Грубеша.

“Глас Српске” незванично сазнаје да је министар спољне трговине Мирко Шаровић тражио скидање овог питања са дневног реда.

Додао је да ће у међувремену до наредне сједнице Савјета министара исправити све детаље. Казао је да се ти недостаци односе на “даље кораке у вези са стављањем комплетног затвора у функцију”.

- Имамо још неких додатних грађевинских радова, тако да морамо видјети ко ће то радити и на кога ће све прећи овлашћења. Гашењем Јединице за имплементацију пројекта затвора не престају све обавезе које је јединица имала. Имамо гарантне рокове који истичу - навео је Грубеша.

Додао је да те ствари морају бити прецизиране и да се нада да неће бити проблема, те да ће затвор са радом отпочети када је и предвиђено.

- Не желим ни размишљати да ће бити проблема. Министарство правде треба да именује управника и тај дио процедуре је краћи и не би требало да буде проблема. Вјерујем да ће колеге у Савјету министара такође убрзано радити и сва подзаконска акта, попут систематизације радних мјеста, која је најважнији дио у наредном кораку, донијети на вријеме да би нови управник могао расписати конкурс и почети са обукама за ново особље - рекао је Грубеша.

Додао је да је технички пријем затвора извршен.

- Завршетком и техничким пријемом је требало да гасимо Јединицу за имплементацију пројекта затвора, али мора се знати и ко ће рецимо платити телефонски рачун ако та јединица буде угашена - рекао је Грубеша.

Подсјетио је да је изградња затвора коштала нешто мање од 40 милиона евра, од чега је око 11 милиона евра донаторских средстава, а остало су кредитна и средства из буџета.

- Ово је превелика и преважна институција за БиХ. У Министарству правде смо овоме приступили јако озбиљно. Планирано је да затвор прими до 350 затвореника, притвореника и осуђеника. Ако идемо са једним затвореником по ћелији од 12 квадрата, а с обзиром на то да нам допуштају стандарди да у таквим ћелијама могу бити и два затвореника, може се размишљати о томе да капацитет затвора може расти до 600 особа. Самим тим би и број запослених растао. На почетку ћемо ићи с тим да буде запослено најнеопходније особље - рекао је Грубеша.

Казао је да у затвору постоји десет различитих објеката, од чега су четири за смјештај затвореника, а остало су помоћни објекти.

- Требаће доста и за одржавање, имамо кухињски и медицински блок. Ријеч је о објекту од 180.000 квадрата и мора се водити рачуна и о одржавању. Планирано је да буду ангажована 273 радника, али неће сви одмах почети да раде. Затвор се не може одједанпут напунити и мора се корак по корак стављати у функцију - казао је Грубеша.

Алкатраз

Камен темељац за изградњу ове васпитно-поправне институције, коју су многи прозвали “бх. Алкатраз”, постављен је 2006. године и први рок за завршетак радова био је предвиђен за 2008, али он није испоштован. Озбиљнији радови почели су тек 2014. године.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана