Тегелтија једини кандидат за предсједавајућег Савјета министара

ATV
Тегелтија једини кандидат за предсједавајућег Савјета министара

Консензус је данас постигнут у Предсједништву гдје су одржане консултације са већином политичких странака из РС И ФБиХ. Мјесто предсједавајућег Савјета министара, без било каквог закона, осим џентлименског договора мијења се по националном кључу.

Српски члан Предсједништва и предсједавајући Милорад Додик каже да је данас сасвим јасно да ће то бити име из РС.

“СНСД је предложио господина Зорана Тегелтију за кандидата И Предсједништво је саслушало И остале политичке партије, на бази неколико основних програмских принципа, а то је да се овдје обезбједи мир и стабилност, да покушамо радити на економском просперитету. да покушамо правити аутопутеве И даље, да покушамо градити термоелектране”, рекао је Милорад Додик, предсједавајући Предсједништва БиХ.

Странке из Федерације БиХ, по обичају немају усаглашене ставове, бар кад су у питању Бошњаци и Хрвати. СДА, баш као СДП и СББ, заговорници су формирања власти на нивоу Федерације БиХ, а тек онда БХ нивоа. ХДЗ-ов Драган Човић из Мостара им поручује да ће се на формирање федералне Владе начекати, а да Савјет министара, што се њега тиче може бити формиран до краја јануара.

“Најдаље до краја јануара имамо СМ у неком новом сазиву, то није никакво коалирање, то је оно што нам даје Устав и Закон, а што се тиче Владе Федерације до ње ћемо се начекати, јер да би се она имплементирала мораће законодавац у складу са Уставним судом донијети одлуке”, поручио је Драган Човић, предсједник ХДЗ-а БиХ. 

“Сматрам да треба причекати одлуку ЦИК-а, не треба журити са формирањем Савјету министара док не можемо да формирамо Дом народа у Федерацији, а И у држави, зато нисмо за то да се с тим нешто жури, има још времена”, казао је Бакир Изетбеговић, предсједник СДА.

СДА нема шта да изгуби, јер њихови кадрови и даље сједе у Савјету министра. Баш као и кадрови СДС-а и ПДП-а на чији досадашњи рад, СНСД има итекако примједби.

“СНСД је заинтересован за партиципацију у Савјету министара да би се ове штетне одлуке које је доносио Савез за промјене исправиле И да се остави што мање времена Савезу за промјене у СМ да И даље производи штетне посљедице И политике за РС”, каже Сташа Кошарац, члан Предсједништва СНСД-а.

Тачно на вријеме, на консултације су данас стигли управо они чији чланови још сједе  у Савјету министара. Име Зорана Тегелтије за ПДП није никакво изненађење. С друге стране, лидер СДС-а Вукота Говедарица, послије бурних дешавања у СДС-у спушта лопту и чини се да понавља оно што су управо његове старије колеге раније тражиле, а то је заједничко српско дјеловање у Срајеву.

“Уколико постији простор спремни смо да разговарамо и са СНСД-ом и са ДНС-ом, ПДП-ом, СП, дакле отворени смо за сарадњу која ће бити прије свега орјентисана на оно што треба поздравити када су у питању одлуке које су добронамјерне за РС”, рекао је Вукота Говедарица, предсједник СДС-а.

“Ми смо и дошли да кажем на тему Зорана Тегелтије  будућег приједлога СНСД-а и што се тиче нас, то је за нас очекивано с обзиром да СНСД има највише посланика у ПД ПС БиХ”, изјавио је Ненад Вуковић, члан Предсједништва ПДП-а.

Данас није разговарано о подјели ресора, па чак ни по националном кључу. Ипак, они који себе виде у једном од ресора Савјета министара су социјалисти који су данас дали пуну подршку кандидату СНСД-а за предсједавајућег Савјета министара.

“Ми ћемо наравно бити дио Савјета министара са нашим кадровима И сигурно ћемо понудити најбоље људе које имамо за одређене позиције, очекујемо једно министарско мјесто да будемо конкретни”, поручио Слободан Протић, предсједник Извршног одбора СП

По Уставу и пословнику Предсједништва и Представничког дома БиХ дефинисано је да Предсједништво именује предсједавајућег Савјета министара БиХ. Предложено име кандидата прослијеђује се Представничком дому како би се формирала Комисија за избор Савјета министара и предсједавајућег. Претходне четири године предсједавајући је био СДА-ов Денис Звиздић, а прије њега ХДЗ-ов Вјекослав Беванда.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана