Tegeltija i zvanično kandidat

Darko Momić
Tegeltija i zvanično kandidat

Banjaluka - Predsjednik SNSD-a poručio je juče da njegova stranka nema nijedan uslov za formiranje vlasti na nivou BiH i da ostaje privržena principima i izjavi koja je potpisana između SNSD-a, HDZ-a BiH i SDA, ističući da je Zoran Tegeltija od juče i zvanično kandidat ove stranke za predsjedavajućeg Savjeta ministara, jer je to verifikovano od strane Izvršnog komiteta i Predsjedništva SNSD-a.

- Mi pozdravljamo činjenicu da je završeno formiranje “bošnjačke reprezentacije” u političkom smislu, ali nove stranke koje su ušle u koaliciju sa SDA ne mogu učestvovati u pregovorima o raspodjeli mjesta u vlasti - rekao je Dodik nakon jučerašnjih sjednica Izvršnog komiteta i Predsjedništva SNSD-a održanih u sjedištu ove stranke u Banjaluci.

On je podsjetio da prema izjavi potpisanoj sa SDA i HDZ-om, SNSD-u, osim mjesta predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH, pripadaju i tri ministarska mjesta i to spoljne trgovine i ekonomskih odnosa, transporta i komunikacija, te za ljudska prava i izbjeglica, kao i tri mjesta zamjenika ministra i to odbrane, bezbjednosti i civilnih poslova.

- Mi ćemo sa našim koalicionim partnerima razgovarati o raspodjeli mjesta u Savjetu ministara BiH koja pripadaju srpskoj kvoti, ali bilo bi nepristojno govoriti o tome, a pogotovo o konkretnim imenima, prije nego što o tome bude postignut konačni dogovor. SNSD ostaje pri stavu da ne prihvata bilo koji dokument koji bi značio aktivaciju MAP-a u skladu sa odlukom Narodne skupštine RS o vojnoj neutralnosti - rekao je Dodik.

On je ponovio da je na sjednici Predsjedništva SNSD-a zaključeno da je RS zakinuta zbog nemogućnosti dogovora o koeficijentima za raspodjelu prihoda od indirektnih poreza.

Dodik je rekao da će 6. Sabor ove stranke, na kojem će učestvovati 1.200 delegata, biti održan 15. juna u Laktašima.

- Na Saboru će biti biran predsjednik SNSD-a i novi Glavni odbor - precizirao je Dodik.

On je rekao i da ostaje pri dogovoru da će otići u uzvratnu posjetu SDS-u i PDP-u, čije delegacije su nedavno bile u sjedištu SNSD-a, ali da je na rukovodstvima tih dviju partija da uzvrate gostoprimstvo.

Štraheu su namjestili

 

Odgovarajući na pitanja novinara, Dodik je istakao da će nastaviti saradnju i sa novom strukturom Slobodarske partije u Austriji, koju je proteklih dana potresla korupcionaška afera zbog koje je austrijski vicekancelar i lider Slobodarske partije (FPO) Hajnc Kristijan Štrahe podnio ostavku.

Dodik je ocijenio da je riječ o namještaljci, jer ništa od rečenog na spornom video-snimku nije realizovano u periodu u kojem je Slobodarska partija bila dio vlasti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana