Тегелтија: За повећање плата Влада издваја 60, а локалне заједнице 20 милиона КМ

Срна
Тегелтија: За повећање плата Влада издваја 60, а локалне заједнице 20 милиона КМ

Бањалука - Министар финансија Републике Српске Зоран Тегелтија рекао је да ће терет повећања плата у Републици Српској, који би на годишњем нивоу износио 80 милиона КМ, сносити Влада са 60 милиона КМ, а локалне заједнице остатак.

“Важно је напоменути да ће локалне заједнице сносити терет повећања плата само оних запослених који живе и раде на територији те локалне заједнице”, рекао је Тегелтија за Радио-телевизију Републике Српске. 

Он је додао да постоји могућност да цијелу обавезу преузме Влада Српске, али како каже, у том случају раст плата мора бити мањи од онога који су предложили. 

“Наше је мишљење да ће повећање броја запослених и раст потрошње довести до повећања плата запослених у Српској, те да ће тако бити надомјештен губитак прихода”, рекао је Тегелтија. 

Министар финансија Српске подсјетио је да је Влада у 2018. години одобрила више од 70 милона КМ за различите пројекте у локалним заједницама, као и да је то показатељ односа Владе према општинама и градовима Српске. 

“Модел смо већ представили, а до његовог упућивања у Народну скупштину разговараћемо још са социјалним парнерима, укључујући и локалне заједнице”, напоменуо је Тегелтија. 

Премијер Републике Српске Жељка Цвијановић најавила је јуче да ће неопорезиви дио плате бити повећан са садашњих 200 на 500 КМ, чиме је обезбијеђено да оно чега се одрекне буџет, оде у корист радника.

Уз раднике, пакет мјера Владе подразумијева и додатно повећање пензија за 2,5 одсто, али уводи и примања дијелу демобилисаних бораца.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана