Tegeltija: Vlada će finansijski pomoći Eparhiju bihaćko-petrovačkubo

Srna
Tegeltija: Vlada će finansijski pomoći Eparhiju bihaćko-petrovačkubo

Sanski Petrovac - Ministar finansija Republike Srpske Zoran Tegeltija izjavio je danas u Bosanskom Petrovcu da će Vlada Srpske svake godine finansijski podržavati Eparhiju bihaćko-petrovačku da bi mogla nesmetano da funkcioniše.Tegeltija je objasnio da se to odnosi na brojne projekte ove eparhije, pogotovo u sredinama sa većinskim srpskim stanovništvom.

"Već nekoliko godina kontinuirano pomažemo Eparhiju i njen rad. Pokušavamo da pomognemo sve što Srpska pravoslavna crkva /SPC/ radi na ovom prostoru i nadam se da ćemo zajedno sa Vladom Srbije pomoći i u smislu uslova za rad ove eparhije", rekao je novinarima Tegeltija, koji je danas u Bosanskom Petrovcu prisustvovao ustoličenju episkopa bihaćko-petrovačkog Sergija.


On je naglasio da su mnogi objekti SPC na ovim prostorima stradali tokom posljednjeg rata, te da sveštenstvo danas živi u teškim uslovima zajedno sa narodom.

Tegeltija je rekao da je među problemima Srba koji žive na prostorima Eparhije bihaćko-petrovačke nemogućnost ostvarivanja konstitutivnosti, zagarantovane Ustavom.

"Taj problem se odražava na broj ljudi koji su zaposleni /u javnim institucijama/ i imaju stalna radna mjesta", objasnio je Tegeltija.

On je rekao da je problematično i što se veliki dio prihoda od prirodnih bogatstava ne vraća u većinski srpske lokalne zajednice ovog kraja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana