Тегелтија: У српској БДП расте већ 16 квартала

Срна
Тегелтија: У српској БДП расте већ 16 квартала

Будва - Министар финансија Републике Српске Зоран Тегелтија изјавио је у Бечићима на Самиту министара финансија и гувернера земаља региона да је задовољан низом позитивних показатеља у економији Српске, нагласивши да БДП-а већ 16 квартала има позитивну стопу раста.

Обраћајући се учесницима панела под називом "Фискална консолидација и привредни раст", Тегелтија се посебно осврнуо на стање дуга, истакаваши да је, захваљујући штедњи и расту прихода, јавни дуг Републике Српске са 47 одсто 2015. године, пао испод 40 одсто БДП-а.


"Проћи кроз процес фискалне консолидације, а не замјерити се немогуће је", додао је Тегелтија, наводећи да у протеклих десет година није повећана ниједна пореска стопа, те да није уведен ниједан нови порески облик који би надокнадио губитак прихода због кризе.

Он је као посебан проблем у Републици Српској истакао демографска кретања, мали број рођених, одлазак радне снаге, те оцијенио да је у овом тренутку за Српску много важније да дође до раста нето плата, преноси РТРС.

Јавна предузећа, према мишљењу Тегелтије, могу да повуку привредни раст, већим инвестицоним ангажманом, уз смањење текућих расхода.

"Веома је важно да приватни сектор има повјерења у оно што ради власт и да буде спреман да инвестира", истакао је Тегелтија и додао да банке располажу средствима која могу покренути привредни раст.

На годишњем Самиту министара финансија и гувернера земаља региона учествују и представници пореских управа, међу којима и директор Пореске управе Републике Српске Зора Видовић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана