Тегелтија: У допунском Писму намјере нема преноса банкарске супервизије

Срна
Тегелтија: У допунском Писму намјере нема преноса банкарске супервизије

Бањалука - Министар финансија Републике Српске Зоран Тегелтија изјавио је у сриједу у Бањалуци да не постоји могућност по којој ће Централна банка БиХ имати било какву надлежност у супрвизији банака.

Законом о банкама из 2016. ентитетске агенције за банкарство добиле су додатне надлежности – реструктурирање банака. С обзиром на то, али и на чињеницу да ће свој дио финансијског учешћа добити и Агенција за осигурање депозита, потребно је припремити и усагласити нови меморандум између ентитетских агенција за банкраство, министара финансија, Централне банке и бх.министарства финансија и трезора, које представља фискални савјет, објашањава министар Тегелтија.

"Ништа се неће промијенити у раду Сталног одбора за финансијску стабилност. Не постоји могућност да ће било ко, стални одбор или Централна банка имати било какву надлежност у супервизији банака", рекао је Тегелтија.

Писмо намјере остаје идентично, осим што су у складу са обавезама промијењени одређени рокови, каже предсједавајући Савјета министара.

"У међувремену, БиХ је испунила дио мјера како је договорено и дефинисано у допунском писму намјере. Једна од тих мјера је сет закона о акцизама. Друга, која је била претходна мјера, закон о осигурању депозита, постала је структруна мјера. Тиме би била завршена легислативна реформа банкарског сектора", истиче Звиздић.

У писмо намјере и Реформску агенду, на захтјев Српске, уврштен је прелазак здравствених установа на трезорски начин пословања. Тегелтија је навео и да ће Српска доћи на ниво јавног дуга од око 40 одсто БДП-а, што и јесте циљ Владе. Њихов је циљ и да буду на услузи јавним предузећима и малим локалним заједницама, за велике инфраструктурне пројекте, због чега су одлуке и достављене Скупштини.

Тегелтија је нагласио да постоје три конкретна захтјева за издавање гаранције - општине Костајница и Билећа, те Универзитетски клинички центар Републике Српске.

"Одлуке неће утицати на раст задужености Републике Српске. Влада Српске данас има мање материјалних трошкова него 2010. године и максимално водимо рачуна о уштедама", закључио је Тегелтија.

Процјењује се да ће бити потребне и гаранције за изградњу ХЕ "Бук Бијела", вриједне 170 милиона евра, каже Тегелтија, те за завршетак градње ХЕ "Дабар" и ауто-пута.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана