Тегелтија: Српска се за повећање плата одрекла 80 милиона марака

РТРС
Тегелтија: Српска се за повећање плата одрекла 80 милиона марака

Бањалука - У понедјељак почиње исплата једнократне помоћи пензионерима у Републици Српској, а Влада је за ову намјену обезбиједила 17 милиона и 773 хиљаде марака.

 Ово је гостујући у емисији “Отворено речено” Радија Републике Српске потврдио министар финансија Српске Зоран Тегелтија, који је подсјетио да се у овом мјесецу исплаћују и увећане августовске плате, које су резултат повећања неопорезивог дијела плате. Тегелтија је поновио да је Влада у овом мандату стабилизовала финансије, те рекао да нема кашњења када је ријеч о исплатама буџетским корисницима.

Нешто више од 259.500 пензионера добиће једнократну новчану помоћ, а исплата 17 милиона и 773 хиљаде марака почиње у понедјељак. Министар финансија Зоран Тегелтија поновио је да ће 100 марака добити пензионери са најнижим пензијама, док ће оним са највишим пензијама бити исплаћено 30 марака.

“Влада је одлучила да ће у понедјељак почети исплата тих примања, зато што смо данас морали измијенити одлуку јер је била прво процјена да ће се то кретати до 17 милиона марака, а видите да треба и више него што смо планирали. И желимо да то буде на почетку седмице јер колико год да ангажујемо поштара они не могу један дан доћи до свих наших пензионера”, истакао је министар Тегелтија.

Повећање је осигурано и за све раднике у јавном и приватном сектору. Са повећањем неопорезивог дијела плате Српска се одрекла 80 милиона марака, а министар Тегелтија је још једном рекао да службе неће толерисати злоупотребе, те је позвао раднике да пријаве оне који крше закон.

“Не смијемо дозволити да неко злоупотријеби, да узме оно, што није његово. То је држава се одрекла у корист радника. Ви кад појединачно погледате за било ког радника то је у просјеку 30 марака. Тада смо рекли - знате 30 марака појединачно мало је, али када кажете да требате да се одрекнете 80 милиона у буџету сви се замисле и кажу - одакле ћете то исплатити”, рекао је министар Тегелтија.

Говорећи о инвестицијама, министар финансија је подсјетио да је у овој години из буџета издвојено 120 милиона марака за пројекте који се реализују широм Српске, те подсјетио да у овај износ нису урачуната средства која улажу јавна предузећа. Један од најважнијих инфраструктурних пројеката је и завршетак аутопута на дионици Бањалука-Добој, који ће ускоро бити отворен, а Тегелтија наглашава да се сарада ради на пројекту изградње петље код Јоховца и завршетка дионице до ентитетске линије вриједности 70 милиона евра.

“Ми смо данас дали сагласност предузећу Ауто-путеви да потпишу меморандум са једном кинеском компанијом која је финансирала изградњу од Јаховца до Вукосавља и од Вукосавља до Брчког и сада настављамо изградњу ауто-пута према Србији што је сада наше најважније питање када је ријеч о ауто-путевима”, додао је министар Тегелтија.

Тегелтија је гостујући у програму нашег Радија закључио да финансије Републике Српске Влада оставља стабилним, упркос свим опструкцијама са нивоа БиХ. Говорећи о текућој години рекао је да се приходи прикупљају планираном динамиком, а дефинисане су и смјернице дјеловања за наредне три године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана