Тегелтија: Српска помаже унапређењем система одбране од поплава

Срна
Тегелтија: Српска помаже унапређењем система одбране од поплава

Бањалука - Министар финансија Републике Српске Зоран Тегелтија изјавио је да број поплављених подручја у Српској тренутно није тако велики, јер је од протеклих поплава уложено више од 150 милиона КМ у систем заштите.

Он је навео да би штета, да није било интервенције на насипима, била много већа од оне 2014. године када је 40 одсто Српске било поплављено, а штета била више од двије милијарде КМ.

Тегелтија је за РТРС нагласио да Република Српска помаже најбоље тако што унапређује систем одбране од поплава.

Он је нагласио да је најважније да водени талас сада прође поред градова Републике Српске, те подсјетио да је водостај ријеке Саве на овом подручју највиши у посљедњих 40 година.

Тегелтија је рекао да би оштећење насипа на Сави, које је јуче санирано, требало да буде и порука људима у поплављеним подручјима, с обзиром да је тај дио насипа требало да буде саниран и раније, али није због неријешених имовинских односа. "Морамо имати мало више одговорности према том послу", нагласио је Тегелтија.

Према његовим ријечима, након повлачења воде из поплављених подручја, биће извршена процјена штете и Влада ће наћи начина да помогне.

Говорећи о 50 милиона КМ који су прикупљени од путарина и блокирани у пословним банкама, а који је требало да буду пребачени на рачуне надлежних предузећа за путеве у Српској и Федерацији БиХ /ФБиХ/, Тегелтија је рекао да је то још једна апсурдна ситуација у БиХ.

Он је појаснио да је на сједници Управног одбора Управе за индиректно опорезивање /УИО/ БиХ било потребно само да се дефинише нови законски основ и да се промијени износ који је повећан са десет на 25 фенинга.

"Када смо дошли до тога да усвајамо, онда је ФБиХ почела да отвара приче о начину расподјеле средстава, да ли је праведан или није и тако блокирала та средства", рекао је Тегелтија.

Он је додао да ни Српска није задовољна коефицијентима расподјеле средстава од путарине, те поручио да принципи на којима се функционише у БиХ не могу да буду срушени на штету Републике Српске.

Говорећи о интерпелацијама опозиције у Народној скупштини Републике Српске, Тегелтија је рекао да је то "игроказ опозиције", односно наставак њихових неуспјешних и веома лоших игара, те подсјетио, између осталог, на чупање микрофона, пиштаљке.

Он је додао да је циљ опозиције био да обезбиједи пажњу, затим да скрене пажњу са проблема из њихових политичких партија, као и са онога што раде представници Савеза за промјене у Сарајеву против Републике Српске.

Тегелтија је истакао да су интерпелације опозиције непрофесионални и тенденциозни материјали у којима се пореде неупоредиви подаци. "На тако лошим материјалима није могла бити квалитетна расправа у парламенту и онда сте доживјели у парламенту тотални фијаско", додао је Тегелтија.

Он је истакао да подаци које је навела опозиција у скупштини нису тачни, те оцијенио да је за грађане Српске важно да имају квалитетну здравствену заштиту, да имају нове болнице и нове уређаје и услуге и није им важно одакле се то финансира.

"Мислим да у овом тренутку Српска пружа адекватан ниво здравствене заштите својим грађанима, а финансијске потешкоће у којима се налази одређени број установа обавеза је која ће се санирати и кроз дужи период ти дугови ће се довести у адекватан ниво који неће угрожавати функционисање здравственог сектора", рекао је Тегелтија.

Он је истакао да постоји апсолутна стабилност Фонда ПИО Српске, да је Српска преузела пуну одговорност за исплату пензија, а заслугу за то носи предсједник Владе Републике Српске Жељка Цвијановић.

Министар је истакао да је важно да у Републици Српској постоји континуитет у расту БДП-а, јер је 13 квартала заредом позитиван тренд и изразио увјерење да ће тако бити настављено и у овој години.

Тегелтија је рекао да се, према подацима, број запослених у Српској креће узлазном путањом и да је у 2017. години било више од 260.000 запослених.

Он је напоменуо да се Српска опредијелила да кроз пројекте са Свјетском банком обезбиједи 40 милиона КМ за подршку запошљавања, првенствено у приватном сектору.

Тегелтија је додао да охрабрује и кретање броја незапослених, те навео да је просјечан број незапослених на крају 2017. године био 120.000.

Говорећи о извршењу буџета Српске, Тегелтија је навео да је од 1. јануара до 16. марта, када је ријеч о буџетским приходима, наплаћено је 540.958.000, што је у односу на исти период прошле године више за 69 милиона КМ.

Говорећи о будућим улагањима, Тегелтија је навео да ће Српска уложити 120 милиона КМ властитих средстава, 55 милиона КМ средстава из клириншког дуга, а процјењује се и да ће имати око 65 милиона КМ властитих средстава у буџет.

Основно опредјељење Владе је да се инвестира, како је рекао, у локалне заједнице, у институције образовања, у путну инфраструктуру.

Према његовим ријечима, знатна средства биће уложена у сарадњи са Свјетском банком, од система заштите од поплава до наводњавања.

Тегелтија је поновио да Република Српска спада у ред ниско задужених земаља и да нема проблема са сервисирањем својих обавеза.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана