Tegeltija: Rezultati rada mogu vratiti povjerenje u pravosudni sistem

Srna
Tegeltija: Rezultati rada mogu vratiti povjerenje u pravosudni sistem

Banjaluka - U proteklih godinu dana, Visoki sudski i tužilački savjet BiH nastoji da unaprijedi dosadašnji stepen razvoja pravosuđa u BiH koji se, uprkos provedenim reformama, pokazao nedovoljnim, izjavio je predsjednik VSTS Milan Tegeltija.

Tegeltija priznaje da je u prethodnom periodu bilo loših i pogrešnih izbora nosilaca pravosudnih funkcija čemu je, kako kaže, doprinio prevelik uticaj ljudskog faktora.

"U procesu imenovanja sudija i tužilaca napravili smo revolucionarni pomak. Izbor sudija i tužilaca smo objektivizirali skoro u cjelini, a uticaj ljudskog faktora sveli na minimum. Kandidati koji prvi put apliciraju prolaze kroz obavezno testiranje, koji čini 80 odsto ukupne ocjene kandidata. I sam intervju sa kandidatima vodi se po posebnim pravilima, tako da je prostor za uticaj ljudskog faktora i subjektivizam veoma smanjen", objasnio je Tegeltija.

On smatra da su negativne ocjene javnosti o radu sudija i tužilaca, a posebno protiv nosilaca pravosudnih funkcija koji su tretirani disciplinskim ili krivičnim postupcima ustvari pozitivne jer pokazuje da VSTS radi upravo na unapređenju postojećeg kadra.

"Pravosudni sistem ima devijacije, a mi se trudimo da kroz disciplinske ili krivične postupke onih koji su iskočili iz sistema disciplinske odgovornosti, pošaljemo pozitivan signal da radimo na sređivanju stanja. Već imamo sudije i tužioce koji su podvrgnuti krivičnim postupcima, a u zadnje vrijeme nekoliko sudija smo razriješili te dužnosti.

Ono što mi radimo je uspostavljanje kriterijuma na sistemskom nivou za identifikaciju nosilaca pravosudnih funkcija koji ne zadovoljavaju kvalitetom, ili svojim radom ne ispunjavaju nužne standarde efikasnosti i nepristrasnosti", naveo je Tegeltija.

On je istakao da se prisutne devijacije ne mogu riješiti "preko noći", ali je izrazio čvrsto uvjerenje da će prostor za njihovo prisustvo biti znatno smanjen u narednom periodu. "Mislim da je ovo dobar znak koji pokazuje da niko nije izuzet od krivične ili disciplinske odgovornosti", smatra Tegeltija.

U intervjuu za Srnu Tegeltija tvrdi da se VSTS, kao krovna institucija pravosuđa, ne bavi politikom, niti politika na bilo koji način ima uticaj na kreiranje i formiranje pravosudnog sistema.

"Dozvoljavam mogućnost da unutar nekih pravosudnih sistema sudova i tužilaštava postoje pojedinci koji mogu podleći nekim političkim pritiscima. To se ne može smatrati opštim trendom i opštim standardom rada pravosudnih institucija", naglasio je on.

Tegeltija je istakao da su predmeti ratnih zločina, korupcije i organizovanog kriminala i terorizma u fokusu rada VSTS-a, te da je prije svega na Tužilaštvu, a onda na Sudu, da ih procesuiraju.

"Može se reći da tužilaštva, iz mnogo razloga, predstavljaju 'uska grla'. Činjenica je da nedostaje tog kadra, ali treba otvoreno reći i da ima i nekvalitetnih tužilaca. Da bi nešto bilo presuđeno, nije dovoljno samo nekog optužiti, bitno je imati dovoljno dokaza da bi taj neko bio ne samo optužen, nego i osuđen", kaže predsjednik VSTS-a.

Navodeći kako su to stvari koje teku polako, Tegeltija ističe da javnost mora da zna da su istrage za krivična djela korupcije izuzetno složene, teške i, prije svega, obavijene velom tajnosti kako bi se osigurali dokazi.

"Ako izgubite tajnost istraga, tužilac se dovodi u opasnost da mu osumnjičeni sakrije ili uništi dokaze i utiče na svjedoke. Percepcija da se ništa ne dešava omogućava tužiocu da radi svoj posao u istrazi", objasnio je Tegeltija.

VSTS je ocijenio da rad tužilaštava u ovom području nije zadovoljavajući, te zatražio da se pojačaju i ubrzaju njihove istražne aktivnosti. Tegeltija je naveo da će se uočeni pomaci dešavati i ubuduće, što će rezultirati sa puno više optužnica i presuda.

"Potpisani sporazum o saradnji sa USAID-om u borbi protiv korupcije jasan je znak da je VSTS opredijeljen da se pravosudne institucije ozbiljno upuste u borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala, što jeste 'rak rana' društva u BiH. Nije ni malo lako ni naivno boriti se protiv ovoga. To je ozbiljan posao. I kriminalci napreduju, a nekad se ne može naći dovoljno dokaza da budu presuđeni", kaže Tegeltija.

Govoreći o korupciji unutar pravosudnih organa, on je rekao da nekoliko postupaka koji se vode protiv nosilaca pravosudnih funkcija pokazuju da niko nije zaštićen i iznad zakona, čime je izražena spremnost za obračun sa korupcijom i u vlastitim redovima.

VSTS je zatražio od Tužilštva BiH i ubrzanje istraga ratnih zločina i ispitivanje tužilaca zašto nisu završili taj posao. Tegeltija je podsjetio da je disciplinski tužilac podigao tužbe protiv tri tužioca Tužilaštva BiH zbog neefikasnog rada na tri predmeta ratnih zločina počinjenih protiv srpskih žrtava.

"I ova tužba je signal da mi tražimo ubrzanje istraga i da ćemo kažnjavati one koji ne budu radili dovoljno brzo. VSTS je Tužilaštvu BiH obezbijedio nove resurse i ono više nema opravdanja da probija zacrtane rokove. Ali, problem predstavlja što imenovani tužioci mjesecima ne primaju platu jer nije potpisana Strategija za reformu sektora pravde za period 2014. – 2018. Ipak, tužioci i dalje odgovorno rade", tvrdi Tegeltija.

Prema njegovim riječima, pravosuđe je od 2003. godine do danas ostvarilo značajan napredak, te da je sada trenutak u kojem treba napraviti odlučne korake na unapređenju dosadašnjih reformi.

Tegeltija kaže da postojeću sintagmu da je VSTS otuđeni centar moći demantuju otvorene sjednice za javnost koje pružaju priliku da se vidi šta i kako rade.

On ističe da članovi Savjeta na ovim sjednicama ukrštaju argumente u cilju pronalaženja najboljih rješenja za pravosudni sistem u BiH, te da su institucija koja je sasvim sigurno za saradnju sa zakonodavnom i izvršnom vlasti na principima uvažavanja nezavisnosti pravosudnog sistema i međusobnog uvažavanja.

Navodeći kako je danas uobičajeno reći da je pravosuđe krivo za sva loša dešavanja u društvu, Tegeltija ističe da ono nije krivo za loš životni standard i težak život građana u BiH.

"Pravosuđe ne donosi zakone, ono ih provodi, a ako je nešto loše u zakonodavnoj oblasti, pravosuđe nije krivo što ih provodi onakve kakvi jesu. Vrlo je popularno optužiti pravosuđe jer je to, u principu, transver odgovornosti. Mislim da ta odgovornost mora biti podijeljena", kaže Tegeltija.

Predsjednik VSTS-a smatra da samo rezultati rada mogu vratiti povjerenje građana u pravosudni sistem BiH i očekuje da će svi uloženi napori u tom pravcu biti opravdani.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana