Тегелтија: Представници ФБиХ били против рјешења, једини начин била блокада рачуна УИО

Срна
Тегелтија: Представници ФБиХ били против рјешења, једини начин била блокада рачуна УИО

Бијељина - Министар финансија Републике Српске, Зоран Тегелтија, изјавио је Срни да је информисан да је Правобранилаштво Српске тражило да се блокадом рачуна у банкама УИО изврши наплата дуга од 15 милиона КМ Републици Српској, јер представници Федерације БиХ у УИО нису жељели да прихвате приједлог за рјешење тог проблема који је понудио директор Управе.

"Нама је најважније да је у понедјељак на сједници Управног одбора УИО, директор те управе доставио приједлог одлуке како да ријешимо проблем наплате правоснажне судске пресуде. И Српска и предсједавајући Управног одбора УИО, Вјекослав Беванда били су сагласни то да се то ријеши на тај начин, али против таквог, да кажем мирнодопског, рјешења били су представници ФБиХ тако да није постигнут договор", рекао је Тегелтија.

Он је навео да је остао једини могући начин - блокада рачуна УИО. "И нисмо сретни због те чињенице, јер ће сасвим сигурно то довести у потешкоће и УИО, као и пореске обвезнике, али правоснажне судске одлуке морају да се извршавају", закључио је Тегелтија.

Наводећи да није тачно да је Министарство финансија Српске блокирало рачуне у банкама УИО и да то није радило, нити има овлаштења за тако нешто, Тегелтија је истакао да Министарство финансија Српске има пресуду против Федерације БиХ која је правоснажна, и Правобранилаштво Републике Српске, које у том процесу заступа Министарсво финансија Српске, предузима све кораке који су дефинисани да се изврши наплата средстава.

Суд БиХ донио је 7. маја 2015. године пресуду којом је УИО обавезна да Српској исплати 15 милиона КМ плус затезне камате због незаконите расподјеле прихода од индиректних пореза за 2009. и 2010. годину.

Република Српска је 2011. године поднијела тужбу против УИО, тражећи надокнаду 52,97 милиона КМ због расподјеле прихода прикупљених од ПДВ-а за 2009. и 2010. годину на штету Републике Српске. Након што је тај дуг исплаћен, Српска је повукла тужбу за главни дуг, али је пред судом настављен поступак за наплату затезне камате у износу око 15 милиона КМ.

Суд БиХ је пресудом од 7. маја 2015. године обавезао УИО да Српској исплати 15 милиона КМ са законским каматама почев од 18. новембра 2013. године до дана исплате.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана