Тегелтија: Политика неће бирати главног тужиоца

Срна
Тегелтија: Политика неће бирати главног тужиоца

Сарајево - Предсједник Високог судског и тужилачког савјета БиХ /ВСТС/ Милан Тегелтија изјавио је да за сада нема притисака да би неки конкретан кандидат требало да буде именован за новог главног тужиоца БиХ.

Тегелтија је поновио да ће за главног тужиоца у Тужилаштву БиХ ВСТС изабрати најбољег кандидата међу 11 пријављених и да опредјељујући фактор неће бити национално одређење.


“Нико од тих кандидата нема веће или мање шансе да буде изабран због свог националног опредјељења. Од тих 11 кандидата ми ћемо изабрати онога за кога се кроз конкурсну процедуру увјеримо да је најбољи. У свим народима има квалитетних кадрова”, рекао је Тегелтија за “Дневни аваз”.

Он је истакао да је ситуација у правосуђу БиХ далеко од тога да је одлична, али да је још даље од тога да је катастрофална.

“Ситуација је отприлике оваква када је у питању просецуирање кривичних дјела тзв. високе корупције, ни јавност ни ми у ВСТС-у нисмо задовољни радом, прије свега, тужилаштава у тој области”, рекао је Тегелтија.

Према његовим ријечима, ВСТС је чврсто опредијељен да заврши започети процес унапређења правосудног система у БиХ с циљем његове компатибилности са европским стандардима, а на добробит грађана БиХ.

Он је одбацио спекулације да се ВСТС мијеша у предмете који су у току пред судовима и тужилаштвима у БиХ.

“Са становишта ВСТС-а, сваки предмет је пред тужилаштвима и судовима у БиХ је исти и на све се примјењују иста правила. То се односи и на случј жМемићж и на случај жДрагичевићж. Са становишта ВСТС-а, ти предмети немају никакав посебан третман, јер такве врсте изузетака не познају ни Устав ни закони, посебно не Закон о ВСТС-у”, објаснио је Тегелтија.

Он је нагласио да процесни закони у БиХ јасно одређују ко је заиста надлежан у којој фази и тога се сви морају придржавати, па и ВСТС.

“Овдје се тужилаштва и судови морају пустити да независно и професионално раде свој посао”, закљчио је Тегелтија.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана