Тегелтија: ПДП плаши грађане причом о гаранцијама

Срна
Тегелтија: ПДП плаши грађане причом о гаранцијама

Бањалука - Министар финансија Републике Српске Зоран Тегелтија оцијенио је да ПДП плаши грађане причом о гаранцијама којим Влада треба да подржи развојне пројекте јавних предузећа, општина и јавних установа у Српској.

Тегелтија је навео да је планиран почетак градње хидроелектране Бук Бијела, наставак изградње хидроелектране Дабар и наставак изградње мреже ауто-путева у Републици Српској и да ће све те пројекте Влада подржати кроз издавање гаранција.

"Ако ПДП не жели да се граде хидроелектране жБук Бијелаж, жДабарж или да се заустави изградња ауто-путева, онда то мора јавно да саопшти, а не да плаши грађане причом о задужености", поручио је Тегелтија.

Тегелтија је подсјетио да све пројекте у области енергетике и саобраћаја у потпуности финансирају "Електропривреда" и "Аутопутеви" Републике Српске.

Према његовим ријечима, управо на основу гаранција које је Влада издала "Аутопутевима" гради се ауто-пут Бањалука-Добој.

"Сваки дан од Нове године од када је ступио на снагу нови Закон о задуживању, дугу и гаранцијама, поједини начелници општина зову у Министарство и питају када ће Народна скупштина донијети ову одлуку", рекао је Тегелтија за Радио-телевизију Републике Српске.

Предсједник ПДП-а Бранислав Бореновић рекао је данас да су три одлуке, које је Влада Српске доставила посљедни радни дан пред сједницу парламента Српске, у вези са новом задуженошћу у укупном износу од скоро 950 милиона КМ, нерационалне и да људи, који су их предложили, "дугорочно желе да униште Српску, а не само да је економски ослабе".

Бореновић је мишљења да је ово највећи удар у историји Српске на њене грађане и оптерећење које угрожава будућност.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана