Tegeltija: Ove godine bez sredstava MMF-a

Srna
Tegeltija: Ove godine bez sredstava MMF-a

Banjaluka - Ministar finansija Republike Srpske Zoran Tegeltija izjavio je večeras da će Republika Srpska ukoliko ne bude aranžmana sa Međunarodnim monetarnim fondom /MMF/ iz drugih izvora tražiti finansijska sredstva koja su planirana kao kredit."Uradićemo sve što je potrebno da budžetski korisnici ne osjete posljedice nepostizanja dogovora sa MMF-om, odnosno finansijske tranše na koju su računali svi nivoi vlasti u BiH", rekao je Tegeltija za Radio-televiziju Republike Srpske.


Tegeltija vjeruje da neće biti potrebe za bilo kakvim radikalnim potezima u drugoj polovini godine i ukoliko ne bude finansijskih sredstava MMF-a.

"Ukoliko ne bude aranžmana sa MMF-om sigurno neće biti ugrožena isplata penzija i plata u Republici Srpskoj", rekao je Tegeltija.

On ističe da niko sa sigurnošću u BiH ne može da kaže kada će biti novi aranžman sa MMF-om, dodajući da u ovoj godini neće biti finansijskih sredstava za BiH od ovog fonda.

"Da je MMF imao volju i želju da uplati sredstva BiH iskoristio bi dvije tranše koje nisu iskorištene iz prethodnog aranžmana", rekao je Tegeltija.

Prema njegovim riječima, BiH je "daleko" od sporazuma sa MMF-om iz dva razloga.

"Prvi je što je neko pokušao da stavi sve u jedan paket, uključujući sve međunarodne finansijske institucije i sve nivoe vlasti, kasnilo se u formiranju vlasti u Federaciji BiH i na nivou BiH, a poslije su međunarodne finansijske institucije izašle iz tog sporazuma", rekao je Tegeltija.

On kaže da je drugi razlog što nije bilo dovoljno spremnosti MMF-a da se postigne saglasnost oko pisma namjere.

Iako su novi razgovori o pismu namjere zakazani za iduću sedmicu, kaže Tegeltija, jako su male mogućnosti da se postigne dogovor.

"Osim toga što se ne slažemo sa tim što piše u aranžmanu sa MMF-om, mi ćemo raditi sve što je potrebno da bi smo postigli taj aranžman, ali nećemo prihvatiti priču žuzmite ili ostavitež", istakao je Tegeltija.

On je rekao da finansijska sredstva koja su bila predviđena aranžmanom sa MMF-om nisu došla u BiH, ali da Republika Srpska servisira svoje obaveze prema budžetskim korisnicima i to će nastaviti da radi i u drugoj polovini godine.

Govoreći o evropskoj agendi za koju još nema dogovora u BiH, Tegeltija je rekao da je Vlada Srpske iskazala sve svoje rezerve, bez obzira da li je tamo bilo riječi o sektoru bezbjednosti ili o privatizciji nekih strateških preduzeća, dok su FBiH i Savjet ministara BiH usvajali te dokumente bez rasprave.

"Riješili smo sva sporna pitanja sa Svjetskom bankom i Evropskom komisijom, ali sada imamo otvoreno pitanje sa MMF-om koje u ovom trenutku blokira postizanje saglasnosti u vezi sa evropskom agendom", rekao je Tegeltija.

On je dodao da tačka nesporazuma u vezi sa nepostizanjem dogovora o evropskoj agendi nije insistiranje Vlade Republike Srpske za povećanjem stope PDV-a, već smanjenje opterećenja rada, a Vlada i parlament Srpske insistiraju da se to dogodi najkasnije do kraja godine.

Tegeltija je naveo da je stav Vlade Srpske iskazan u Ekonomskoj politici za ovu godinu, a predviđa uvođenje diferencirane stope PDV-a, produženje roka plaćanja ovog poreza, te povećanje opšte stope PDV-a.

Ministar finansija Srpske istakao je da je neprimjerno da ista stopa bude za dječiju hranu i lijekove, kao i za automobile i jahte koje pojedini građani u BiH plaćaju 500.000 KM.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana