Тегелтија: Ове године без средстава ММФ-а

Срна
Тегелтија: Ове године без средстава ММФ-а

Бањалука - Министар финансија Републике Српске Зоран Тегелтија изјавио је вечерас да ће Република Српска уколико не буде аранжмана са Међународним монетарним фондом /ММФ/ из других извора тражити финансијска средства која су планирана као кредит."Урадићемо све што је потребно да буџетски корисници не осјете посљедице непостизања договора са ММФ-ом, односно финансијске транше на коју су рачунали сви нивои власти у БиХ", рекао је Тегелтија за Радио-телевизију Републике Српске.


Тегелтија вјерује да неће бити потребе за било каквим радикалним потезима у другој половини године и уколико не буде финансијских средстава ММФ-а.

"Уколико не буде аранжмана са ММФ-ом сигурно неће бити угрожена исплата пензија и плата у Републици Српској", рекао је Тегелтија.

Он истиче да нико са сигурношћу у БиХ не може да каже када ће бити нови аранжман са ММФ-ом, додајући да у овој години неће бити финансијских средстава за БиХ од овог фонда.

"Да је ММФ имао вољу и жељу да уплати средства БиХ искористио би двије транше које нису искориштене из претходног аранжмана", рекао је Тегелтија.

Према његовим ријечима, БиХ је "далеко" од споразума са ММФ-ом из два разлога.

"Први је што је неко покушао да стави све у један пакет, укључујући све међународне финансијске институције и све нивое власти, каснило се у формирању власти у Федерацији БиХ и на нивоу БиХ, а послије су међународне финансијске институције изашле из тог споразума", рекао је Тегелтија.

Он каже да је други разлог што није било довољно спремности ММФ-а да се постигне сагласност око писма намјере.

Иако су нови разговори о писму намјере заказани за идућу седмицу, каже Тегелтија, јако су мале могућности да се постигне договор.

"Осим тога што се не слажемо са тим што пише у аранжману са ММФ-ом, ми ћемо радити све што је потребно да би смо постигли тај аранжман, али нећемо прихватити причу жузмите или оставитеж", истакао је Тегелтија.

Он је рекао да финансијска средства која су била предвиђена аранжманом са ММФ-ом нису дошла у БиХ, али да Република Српска сервисира своје обавезе према буџетским корисницима и то ће наставити да ради и у другој половини године.

Говорећи о европској агенди за коју још нема договора у БиХ, Тегелтија је рекао да је Влада Српске исказала све своје резерве, без обзира да ли је тамо било ријечи о сектору безбједности или о приватизцији неких стратешких предузећа, док су ФБиХ и Савјет министара БиХ усвајали те документе без расправе.

"Ријешили смо сва спорна питања са Свјетском банком и Европском комисијом, али сада имамо отворено питање са ММФ-ом које у овом тренутку блокира постизање сагласности у вези са европском агендом", рекао је Тегелтија.

Он је додао да тачка неспоразума у вези са непостизањем договора о европској агенди није инсистирање Владе Републике Српске за повећањем стопе ПДВ-а, већ смањење оптерећења рада, а Влада и парламент Српске инсистирају да се то догоди најкасније до краја године.

Тегелтија је навео да је став Владе Српске исказан у Економској политици за ову годину, а предвиђа увођење диференциране стопе ПДВ-а, продужење рока плаћања овог пореза, те повећање опште стопе ПДВ-а.

Министар финансија Српске истакао је да је непримјерно да иста стопа буде за дјечију храну и лијекове, као и за аутомобиле и јахте које поједини грађани у БиХ плаћају 500.000 КМ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана