Тегелтија: Нема смањења плата и пензија

Глас Српске
Тегелтија: Нема смањења плата и пензија

Бањалука - Министар финансија Републике Српске Зоран Тегелтија изјавио је да се Нацртом закона о измјенама и допунама Закона о доприносима у Српској не смањују плате ни пензије већ доприноси.

 Током расправе у парламенту Српске о Нацрту закона о измјенама и допунама Закона о доприносима, Тегелтија је рекао да су ефекти промјена, које је Влада Српске увела почетком 2014. у привреди, такви да послодавци који дају просјечну плату од 600 КМ у реалном сектору на годишњем нивоу имају уштеду од 200.000 КМ.

Тегелтија је истакао да је Влада Српске опредијељена да мијења однос између директних и индиректних пореза, те напоменуо да су све земље у окружењу и Европи, које су увеле систем фискалне консолидације, мијењале односе између директних и индиректних пореза.

"Република Српска нема тај комодитет да то ради истовремено, јер за то није било подршке у Савјету министара БиХ", каже Тегелтија.

Потпредсједник Владе Републике Српске Антон Касиповић  апеловао је да опозиција, без бојазни од неуспјеха предложених закона, уђе у расправу о сету реформских закона.

Касиповић сматра беспотребним да опозиција реформске законе назива "грешком", "накнадном памети", већ да је потребно да конкретно укаже на њихове мањкавости.    

Шеф посланичког клуба СНСД-а Радован Вишковић рекао је да само пословна заједница може спасити Републику Српску, обезбиједити веће доприносе и запошљавања.

Он је рекао да овај нацрт закона управо то потврђује и иде на руку реалном сектору у Српској.

Шеф посланичког клуба ДНС-а Споменка Стевановић сматра да овај нацрт закона доноси растерећење привреде, али да истовремено предвиђа смањење средстава за одређене фондове.

Она је навела да Влада Српске треба да пронађе алтернативне начине пуњења буџета, који су овим нацртом закона ускраћени, те да појача активности на сузбијању сиве економије и рада на црно.

Шеф посланичког клуба СДС-а Вукота Говедарица сматра да је добро што се о реформским законима расправља у форми нацрта, ако се то упореди са неком ранијом ситуацијом када су ови закони усвајани по хитном поступку.

Говедарица сматра неприхватљивим да чланови скупштинског Одбора за праћење стања у области пензијско-инвалидског осигурања различито гласају о овом нацрту закона у двије одвојене сједнице.

Реплицирајући Говедарици, посланик СНСД-а Душица Савић рекла је да често мијењање закона представља знак одговорности власти Републике Српске.

Савићева је навела да СДС, који чини скупштинску већину на нивоу БиХ, не треба да бјежи од преузимања одговорности.

Посланик НДП-а Крсто Јандрић каже да је под знаком питања да ли ће се због предвиђеног смањења стопе за здравство за један одсто овим законским рјешењем моћи очувати здравствени систем Републике Српске.  

У парламенту Српске у току је редовна пауза до 17.00 часова.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана