Тегелтија: Нада да ће у Сарајеву превладати разум када је ријеч о акцизама

Срна
Тегелтија: Нада да ће у Сарајеву превладати разум када је ријеч о акцизама

Бањалука - Министар финансија Републике Српске Зоран Тегелтија изјавио је да је трагикомична ситуација да предсједавајући Савјета министара Денис Звиздић обилази опозиционе посланике и од њих тражи подршку за усвајање закона о акцизама, али да се нада да ће у Сарајеву превладати разум и да ће овај закон бити усвојен.

Тегелтија је нагласио да је највећи, али не и једини проблем када је у питању аранжман са Међународним монетарним фондом, неусвајање сета закона о акцизама, за који предсједавајући Савјета министара нема подршку у Представничком дому парламента БиХ.


"Трагична је ситуација у којој се налази БиХ, али надам се да ће у Сарајеву превладати разум и да ће бити усвојен закон о акцизама и закон о Агенцији за осигурање депозита, као и да ће Федерација БиХ испунити своја два услова", рекао је Тегелтија за Радио Републике Српске, додајући да је Српска испунила све своје обавезе.

Говорећи о стању у буџету Републике Српске, Тегелтија је рекао да се оно побољшава из године у годину, те да је за осам мјесеци ове године прикупљено 323 милиона КМ директних пореза, што је за 25 милиона више у односу на исти период лани.

"То је порез на доходак, порез на добит, порез на употребу, држање и ношење добара, и дио пореза на непокретности. У истом периоду прошле године прикупљено је 297 милиона КМ додатних пореза", каже Тегелтија.

Он је рекао да је примјетно повећање прихода и у области доприноса, у које спадају доприноси за пензијско-инвалидско осигурање, здравствено осигурање, дјечја заштита, те Фонд за запошљавање лица са инвалидитетом.

"Ми смо за осам мјесеци прикупили 951 милион КМ доприноса, а прошле године 881 милион КМ. Осталих непореских прихода прикупили смо у износу од 262 милиона КМ, а у упоредном периоду 240 милиона КМ", навео је Тегелтија.

Министар финансија Српске каже да је, када је ријеч о укупним јавним приходима, у осам мјесеци прикупљено 112 милиона КМ више него лани.

"Тај новац уплатила су наша предузећа, институције, што показује да се њихова финансијска позиција знатно поправила", додао је Тегелтија.

Он је потврдио да ће од октобра свим пензионерима у Српској бити увећана пензија за три одсто, док постоји опредјељење Владе да се у наредној години пензија повећа додатних два одсто.

Говорећи о средствима од клириншког дуга, која износе нешто више од 60 милиона евра, Тегелтија је навео да ће она бити утрошена на капиталне пројекте, док ће дио од пет милиона КМ бити усмјерен као директна подршка пољопривредним произвођачима који су спремни да инвестирају у системе за наводњавање.

"Одлука о утрошку преосталог дијела ових средстава неће бити донесена до краја 2018. године. Постоји много приједлога око начина утрошка, али лично мислим да не треба журити са тим јер се показало да треба имати неку резерву која пружа сигурност када је потребно да се интервенише", рекао је Тегелтија.

Говорећи о помоћи Србије од 5,5 милиона евра за локалне заједнице у Српској и Федерацији БиХ са већинским српским становништвом, Тегелтија је истакао да је опредјељење влада Српске и Србије да ово буде тест пројекат који ће да покаже да ли пројекти у овим општинама могу да буду спроведени како треба.

"Наше опредјељење је да пројекти који ће бити финансирани овим средствима буду видљиви грађанима. Ово треба да буде увод у неке нове пројекте које је Влада Србије обећала у идућој години", каже Тегелтија.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана