Tегелтија: ММФ упознат са финансијским стањем Српске

Срна
Tегелтија: ММФ упознат са финансијским стањем Српске

Бањалука - Министар финансија Републике Српске Зоран Тегелтија изјавио је данас у Бањалуци да Међународни монетарни фонд /ММФ/ не може бити забринут када је ријеч о дефициту Српске, јер је веома добро упознат каква је ситуација.

Тегелтија је нагласио да Српска сваки мјесец, у складу са споразумом са ММФ-ом, овој међународној институцији доставља извјештаје на начин како су и захтијевали.


Он је подсјетио да постоје велика одступања између онога што утврђује ММФ и Главна служба за ревизију јавног сектора Српске.

"Глава служба за ревизију и не тврди да је то дефицит, већ жели да се неке неплаћене обавезе евидентирају као дефицит", рекао је Тегелтија новинарима.

Говорећи о закону о акцизама и условљавањима Европске комисије за његово усвајање, Тегелтија је рекао да је очигледно да је Европска комисија свјесна важности овог закона када је ријеч о инвестицијама.

Он је навео да у овом тренутку у Сарајеву не постоји већина, али вјерује да ће бити довољно разума у парламентарним странкама које чине власт на нивоу БиХ за усвајање закона о акцизама.

Тегелтија је поновио да неусвајањем овог закона већ дуго новац губе буџети јавних предузећа, а не ентитета и заједничких институција.

"Пројекти изградње инфраструктуре би много брже били реализовани, јер су неки од кредитних средстава блокирани због неусвајања тог закона", нагласио је Тегелтија.

Упитан да ли је за парламентарни надзор Централне банке БиХ, Тегелтија је рекао да је важно сачувати садашњи ниво самосталности Централне банке, те да Српска неће подржати зависан положај Централне банке, прије свега гувернера од парламента.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана