Тегелтија: Лоша услуга српских министара Републици Српској

Срна
Тегелтија: Лоша услуга српских министара Републици Српској

Бањалука - Министар финансија Републике Српске Зоран Тегелтија рекао је да, шта год сад објашњавали српски министри у Савјету министара БиХ, остаје горка чињеница да је 26. јануара Савјет министара тајно и без консултовања са ентитетским владама усвојио Одлуку о систему координације.

"Влада Републике Српске анализирала је ту одлуку на сједници одржаној прошле седмице и увидјели да се она значајно разликује од модела из 2013. године на који су раније дали саласност и Влада и Народна скупштина Републике Српске, а накнадно и Савјет министара и Влада Федерације БиХ. Био сам један од четири учесника у име Владе Српске на састанку ентитетских премијера и предсједавајућег Савјета министара, који је одржан 30. јануара у Бањалуци и тада ниједном ријечју није поменуто да је Савјет министара већ усвојио спорни акт", истакао је Тегелтија.

Он је у изјави Срни нагласио да је на том састанку речено да је међу федералним актерима постигнута сагласност у погледу позиције кантона у систему координације и да ће Влади Српске бити достављен текст Одлуке, као радна верзија, да би и Влада у наредним данима могла да достави своје коментаре.

"С обзиром на то да су ентитетски премијери путовали у Вашингтон, речено је да ће усаглашавање бити организовано након њиховог повратка, и након што сви доставе своје ставове о предложеном тексту. Предсједник Владе Републике Српске /Жељка Цвијановић/ рекла је на том састанку да је ствар позиције кантона ствар договора федералних партнера, али да неће бити прихваћена било каква суштинска промјена у позицији Републике Српске, нити било какво разводњавање њене улоге у том процесу и подсјетила саговорнике и на чињеницу да су институције Републике Српске - Влада и Народна скупштина већ усвојиле Одлуку о механизму координације, тако да би се, у случају било какве суштинске измјене у односу на првобитно усвојени акт о координацији, поново о њему морале изјаснити наведене институције Републике Српске", појаснио је Тегелтија.

Он је поновио да на том састанку, којем је присуствовало десетак учесника све три стране, нити једном ријечју није поменуто да је Савјет министара већ усвојио Одлуку, већ је речено управо да сви треба да својим коментарима радну верзију претворе у коначни акт.

"Нажалост, то се није десило. Очито није ни била намјера да се врши било какво усаглашавање, већ је то било само фингирање комуникације и фингирање наводне укључености свих, и сад је јасно да је Савјет министара све то одиграо на своју руку и држао у тајности оно што је дефинисао и усвојио", рекао је Тегелтија.

Он је оцијенио да је очито да је састанак у Бањалуци требало да послужи само као покриће, а знало се да ће ентитетски премијери бити у САД неколико дана, па се ваљда и очекивало да ће све протећи мирно и "у незнању јавности".

"Ако се, послије свега тога, српски министри у Савјету министара правдају тиме како су предсједник Владе или Влада Републике Српске, наводно, били упознати са текстом Одлуке, онда могу рећи да то није није ниакакв аргумент, већ једино лоша услуга и Републици Српској и њима самима", закључио је Тегелтија у изјаву Срни.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана