Тегелтија: ИРБ је најбољи пројекат Српске

Срна
Тегелтија: ИРБ је најбољи пројекат Српске

Бањалука - Министар финансија Републике Српске Зоран Тегелтија рекао је данас да је Инвестиционо-развојна банка /ИРБ/ Републике Српске најбољи пројекат Српске.

Тегелтија је рекао да је привреда Српске захваљујући ИРБ-у "преживјела" 2009. и 2010. годину и задржала радна мјеста.


"ИРБ сада има на рачуну више од 100 милиона КМ и мјесечно има поврат од најмање 10 милиона КМ кредита. Има мањи број лоших кредита од пословних банака", прецизирао је Тегелтија у завршној ријечи о одлуци о прихватању задужења Српске према Свјетској банци – Међународној банци за обнову и развој по Пројекту јачања банкарског сектора /8741 – БА/, која предвиђа зајам од 28,3 милиона евра.

Он је рекао да ће средства бити директно у буџету, а да зависи колико ће у којој години тих средстава бити "повучено".

Тегелтија је истакао да је реструктурисање неопходно домаћем банкарском сектору, као што се ради у цијелој Европи.

Он је навео да супервизори банака морају дјеловати потпуно независно, те да не постоји министар финансија и премијер који може утицати на њихов рад.

"Супервизију над свим банкама у Српској врши Агенција за банкарство, а мој став је да се ни дио супервизије не смије пренијети на Централну банку БиХ. Такву одлуку може донијети само Народна скупштина", категоричан је Тегелтија.

Шеф Клуба посланика ПДП-а у Народној скупштини Републике Српске Мирослав Брчкало затражио је од Владе као предлагача да повуче ову тачку из скупштинске процедуре, јер, како је навео, Српској није потребна никаква помоћ.

"Ако је стање добро како су јуче рекли министар финансија и замјеник директора Агенције за банкарсто, не видим зашто вам треба било каква међународна помоћ", рекао је Брчкало током расправе у Народној скупштини о поменутој одлуци.

Посланик СДС-а Недељко Гламочак је упитао да ли зајам служи да спаси ИРБ Српске од пропасти и да се "попеглају' губици након пропасти три банке у Српској".

"Нама није јасно за шта се овдје задужујемо и не можемо подржати ову одлуку. Ако средства иду у буџет, морамо знати на шта ће се трошити", рекао је Гламочак.

Посланик СДС-а Миладин Станић позвао је власт да предузме све да спаси потраживања ИРБ-а, јер је "више од 200 милиона КМ злоупотријебљено и дато предузећима без финансијског посредника".

"Од тог износа нас очекује најмање 150 милиона штете. Како онда да очекујемо да имамо стабилне фондове и буџет ако се ништа не предузима", упитао је Станић.

Посланик из Клуба ПДП-а Адам Шукало упитао је данас да ли систем штити оне који су невраћањем кредита подигнутих из Инвестиционо-развојне банке /ИРБ/ увећали властиту имовину.

Шукало је рекао да за такве малверзације неко треба да одговара. "Српска није наплатиле ове кредите и никоме ништа. Неко мора да одговара од тих људи који су извлачили јавни новац, а нису га вратили", поручио је Шукало.

Посланик НДП-а Здравко Крсмановић је рекао да би та странка подржала ово задужење ако би се тим новцем спасиле двије банке које су лани пословале са губитком, истичући да те банке не треба да дођу у позицију Банке Српске и Бобар банке.

Народни посланици су размотрили ову тачку дневног реда.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана