Тегелтија: Буџет ће омогућити несметано функционисање институција

Срна
Тегелтија: Буџет ће омогућити несметано функционисање институција

Бањалука - Министар финансија Републике Српске Зоран Тегелтија рекао је да су основна опредјељења Владе Српске при креирању буџета за наредну годину била смањење текућих расхода и преусмјеравање дијела средстава на капиталне расходе.

Тегелтија је рекао да је годинама опредјељење да нема повећања издвајања за лична примања да би били створени услови за капитална улагања.


Напомињући да је Влада Српске спремна да у кратком временском периоду упути овај документ у парламентарну процедуру, Тегелтија је истакао да ће буџет у износу од 3,3 милијарде КМ омогућити несметано функционисање институција Републике Српске.

"Омогућиће значајне инвестиције у три сектора - образовање, здравство и безбједност, затим значајна повећања издвајања за капитална улагања. Повећаћемо издвајања за социјалну заштиту за најугроженије категорије, а то су тренутно незапослене породиље", рекао је Тегелтија за РТРС.

Он је појаснио да је матерински додатак од 405 КМ за незапослене породиље новина која ће бити уведена од 1. јануара наредне године, за коју ће бити потребно око 16 милиона КМ.

"Међутим, када закон у цијелости буде примјењиван и сви буду користили права која имају, како је дефинисано законом, наша процјена је да ће за те намјене на нивоу сада рођене дјеце и незапослених мајки бити потребно између 30 и 32 милиона КМ", рекао је Тегелтија.

Говорећи о лијечењу дјеце у иностранству, министар финансија је подсјетио да ће потребна средства бити обезбијеђена путем Фонда солидарности, дијелом из буџета и одређеним процентом од купљених аутомобила за буџетске кориснике, осим аутомобила за Министарство унутрашњих послова и Министарство здравља и социјалне заштите.

Он је нагласио да у наредној години није реално очекивати смањење пореза и доприноса, јер је у том смислу Република Српска везана за ниво БиХ, али је подсјетио да је Српска била спремна при дефинисању Реформске агенде да растерети сектор рада.

Тегелтија је изразио спремност Владе да разговара са пословном заједницом о мјерема које послодавци предлажу, те оцијенио да би било добро да се наредне године донесе закон којим би било дефинисано да се од 2019. године плаћа 50 одсто пореза и доприноса за жене које су на трудничком боловању, а да се од 2020. године то укине.

Он је навео да је у марту евидентирано више од 257.000 запослених, те очекује да статистика из септембра тај број евидентира на 260.000 запослених.

Тегелтија је навео да су то добри показатељи који су резултат мјера које Влада спроводи кроз Акциони план запошљавања, те подсјетио да је тренутно у Сарајеву блокиран програм дефинисан са Свјетском банком.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана