Тегелтија: Биће успјех ако РС прода обвезнице на међународном тржишту

Агенције
Тегелтија: Биће успјех ако РС прода обвезнице на међународном тржишту

Бањалука – Република Српска (РС) планира продати обвезнице на међународном финансијском тржиштву, јер су капацитети домаћег тржишта ограничени, а постоји и ограничење изложености банака према јавном сектору РС, рекао је министар финансија Зоран Тегелтија.

Додао је да је у БиХ потребно међународно финансирање, јер је све такве потребе завршавала кроз аранжмане с Међународним монетраним фондом (ММФ) и пројекте Свјетске банке.

“БиХ је једина земља у региону која још није изашла на међународно финансијско тржиште, а један од разлога су и међусобни односу у БиХ, будући да постоје три нивоа власти који одобравају одлуке о задужењу “, навео је Тегелтија у обраћању у Народној скупштини, током расправе о измјени Одлуке о дугорочном задуживању РС за 2018.

Казао је и да је финансијско тржиште и РС и Федерације БиХ релативно мало, с ограниченим потребама за међународно финансирање, које тражи веће износе.

Ентитетски министар финансија је подсјетио да је 2015. године било ријечи о изласку на међународно финансијско тржиште, уз подршку Свјетске банке, али да није дошло до реализације.

Уколико сада, како је навео, РС успије да прода своје обвезнице на међународном тржишту, то ће бити успјех, али у супротном, има и резервне изворе финансирања.

“Биће политички успјех ако РС успије извршити емисију евро обвезница, како би показали да може сама да се појављује на међународном финансијском тржишту”, устврдио је Тегетија.

Подсјетио је да измјенама Одлуке о дугорочном задуживању РС за 2018. Влада тражи од парламента да одобри повећање максималаног дугорочног задуживања у 2018. години са 477.000.000 на износ до 540.126.000 КМ.

РС планира емисију обвезница на међународно финансијско тржиште у износу од око 200.000.000 евра, чије извршење је планирано половином ове године.

У измјени Одлуке о дугорочном задуживању РС за 2018., као разлог за повећање максималног износа тог вида задуживања наводи се “опредјељење Владе РС за смањење нивоа краткорочног задуживања”.

Стање укупног дуга РС на крају фебруара ове године, по прелиминарним подацима ентитетског Министарства финансија, износи пет милијарди и 396,7 милиона КМ, а укупног дуга који подлијеже законском ограничењу пет милијарди и 350,47 милиона КМ или 50,62 посто процијењеног БДП-а за 2018.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана