Tanka borba protiv najtežeg kriminala

Goran Maunaga
Tanka borba protiv najtežeg kriminala

Banjaluka - Izostanak rezultata u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala jedan je od značajnih razloga što građani imaju loše mišljenje o pravosuđu, koje se suočava i sa jačim pritiskom politike nego ikada, izjavio je predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog savjeta (VSTS) BiH Milan Tegeltija.

On je na konferenciji za novinare u Banjaluci istakao da postoje polja na kojima reforma pravosuđa nije dala dovoljno rezultata.

- Mi smo na to stavili akcenat. To su krivično gonjenje djela organizovanog kriminala i korupcije i zastoj na krivičnim djelima ratnih zločina. To je jedan od razloga za činjenicu da samo 34 odsto građana vjeruje pravosuđu - kaže Tegeltija.

On se požalio i da je pravosuđe pod jakim političkim pritiskom.

- Pritisak politike na pravosuđe definitivno je jači nego ikad. Politika pokušava preko priče o legitimnim ciljevima borbe protiv kriminala i korupcije, koje i mi prihvatamo kao legitimne ciljeve, da uspostavi kontrolu nad pravosuđem. Ali ne postoji izbjegavanje gonjenja počinilaca tih krivičnih djela. To pokazuju i podaci o optužnicama podignutim protiv nosilaca izvršne i zakonodavne vlasti. Podignute su 84 optužnice i već je doneseno 39 presuda, protiv nosilaca najviših funkcija zakonodavne i izvršne vlasti - naveo je Tegeltija.

On je dodao da je, kada se izuzmu detektovane slabosti, reforma pravosuđa koja traje od 2003. godine dala ogromne rezultate.

- Sve ovo što danas imamo u pravosuđu rezultati su te reforme. Ali nema dovoljno rezultata u krivičnom gonjenju djela organizovanog kriminala i korupcije i na krivičnim djelima ratnih zločina i ovaj saziv VSTS-a odlučio je da izvuče stvari ispod tepiha. Kad je to učinjeno stekao se utisak da se radi o haosu, ali haosa nema. Radi se na rješavanju svih problema koji su se gomilali godinama - kazao je Tegeltija.

Istakao je da najavljeno provjetravanje sopstvenih redova nije samo čistka, nego i pomjeranja unutar pravosuđa.

- Dešavaju se brojni postupci. Od početka ove godine imamo devet suspenzija nosilaca pravosudnih funkcija. Pokrenut je najveći broj disciplinskih postupaka otkad je formiran VSTS i taj proces traje - napominje Tegeltija.

Odgovarajući na pitanje novinara rekao je da nema ništa protiv toga da sudije pišu kolumne u medijima ukoliko se tu ne upuštaju u političke kontroverzne rasprave te da to spada u demokratske standarde svakog uređenog društva.

Pristup pravosuđu

Predstavnici VSTS-a juče su u Banjaluci prezentovali mogućnosti pristupa pravosuđu putem interneta s ciljem postizanja njegove pune transparentnosti. Pokazani su alati pomoću kojih građani mogu doći do informacija o pravosuđu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana