Талић изабран за предсједника бањалучке градске скупштине

Срна, Весна Поповић
Талић изабран за предсједника бањалучке градске скупштине

Бањалука - Независни одборник Зоран Талић вечерас је већином гласова изабран за предсједника Скупштине града Бањалука.

За избор Талића гласао је 21 одборник, један је био против, док су три одборника била суздржана.


Талић је био једини кандидат за предсједника градске Скупштине којег су предложиле владајуће странке, након што кандидат ПДП-а Драшко Станивуковић није добио потребан број гласова на сједници Комисије за избор и именовања.

Талић је изјавио раније данас да му је циљ рад у општем интересу града, на привлачењу инвестиција и рјешавању других питања значајних за грађане, те да у томе има подршку градоначелника Игора Радојичића.

"Један од највећих ангажмана биће привлачење привредника, домаћих и страних, да отварамо радна мјеста и да не будемо таоци стања у којем се сада налазимо", навео је Талић.

То мјесто је остало упражњено након што је Будимир Балабан на почетку сједнице поднио неопозиву оставку непосредно прије него што је требало да буде разријешен дужности. Након овог потеза Балабана, према пословнику, није било ни расправе ни гласања о захтјеву за његово разрјешење. За његовог насљедника Комисија за избор и именовања, награде и признања је предложила једино Талића.

Градоначелник Игор Радојичић рекао је да Талић има подршку да убудуће предсједава Скупштини града.

- Балабанова оставка представља изузетно добар однос према грађанима и сада је најважније да градски парламент настави нормалан рад. Послије изласка Балабана и његових истомишљеника из ДНС-а, владајућа коалиција има комотну скупштинску већину, а придужили су нам се Талић и независни одборник Татјана Чичић-Оџаковић - нагласио је Радојичић.

Додао је да, генерално, очекује широку подршку одборника, без обзира на којој страни политичког фронта се налазе.
Балабан је објаснио да је поднио оставку из два разлога.

- Први је што грађане не интересује ко је предсједник Скупштине града. На изборима сам се кандидовао за одборника како бих радио у интересу грађана, а не за предсједника Скупштине. Сада се и враћам послу одборника. Други је да моје колеге из Скупштине нисам желио да доводим у незгодну позицију да бирају - нагласио је Балабан.

Кандидат за предсједника Скупштине града Зоран Талић је изјавио да му је циљ рад у општем интересу града, на привлачењу инвестиција и рјешавању других питања значајних за грађане, те да у томе има подршку градоначелника Радојичића.

- Треба градити јак привредни амбијент, свакој породици обезбиједити вртић, ријешити питање снабдијевања водом и друге проблеме - истакао је Талић.

Према скупштинској дискусији, Талића је подржао и ДНС, односно његов једини одборник Боран Босанчић. Исти став имао је и шеф Клуба одборника СП-а Милан Милаковић.
- Извршни одбор ГО СП-а у сриједу увече дао је сагласност Клубу да подржи именовање Талића - казао је Милаковић.

Именовању Талића противила су се четири одборника новоформираног клуба "Слобода" и ПДП-овац Драшко Станивуковић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана