Talas migranata prijeti i BiH?

Željka Domazet
Talas migranata prijeti i BiH?

Sarajevo - U BiH još nema direktnog pritiska izbjeglica sa Bliskog istoka, ali informacije nadležnih službi ukazuju na to da će jedna od ruta migranata u narednom periodu vjerovatno ići i kroz BiH.

Načelnik za operativnu podršku u Službi za poslove sa strancima BiH Rade Kovač kaže za "Glas Srpske" da se situacija u regionu dramatično usložnjava.

- Mađarska je napravila zid prema Srbiji da bi se zaštitila i spriječila veliki broj migranata da iz pravca Srbije dođu u Mađarsku, a time i EU. Samim tim postoji realna pretpostavka da se rute ovih migracija mogu okrenuti prema BiH jer BiH graniči sa Srbijom, a i sa Hrvatskom koja je članica EU, odnosno preko BiH se stiže u EU pa je to jedan od razloga što je  primamljiva lokacija za neregularne migrante - rekao je Kovač.

Ističe da bi, ako bi u narednom periodu došlo do većeg dolaska neregularnih migranata u BiH to bi bio ogroman izazov za BiH.

- Služba za poslove sa strancima će, naravno, u najboljoj mjeri odgovoriti tim zahtjevima u skladu sa svojim realnim mogućnostima i kapacitetima. Kada je riječ o smještajnim kapacitetima za neregularne migrante BiH raspolaže u Imigracionom centru u Istočnom Sarajevu sa oko 120 mjesta i u Azilantskom centru na području Trnova sa 250 do 300 mjesta. Sagledavajući moguće masovne dolaske sigurno da ti kapaciteti nisu dovoljni i to je jedan mogući problem - konstatovao je Kovač. Dodao je da su sagledane i moguće opasnosti.

- Ta lica dolaze iz područja zahvaćenih ratom, iz Sirije, Libije, Avganistana... Sigurno je da među tim neregularnim migrantima mogu doći i lica sa radikalnim i ekstremnim opredjeljenjima koja su u prethodnom periodu možda bila direktni učesnici ratnih dešavanja. Samim tim to je dodatna obaveza za budnost svih bezbjednosnih agencija. Agencije koje su nadležne za ovu problematiku, a prije svega Granična policija i Služba za poslove sa strancima, narodnim jezikom rečeno moraju otvoriti četvore očiju – naglašava Kovač. Dodatni problemi, dodaje, mogu nastati jer veliki broj migranata nema kod sebe putne isprave.

- Veoma teško je utvrditi njihov identitet, a samim tim dok se ne utvrdi identitet ne može se ni postupati - rekao je Kovač. Naglasio je da Služba za poslove sa strancima preduzima odgovarajuće operativne mjere na terenu kako bi prikupila što više informacija iz zemalja okruženja da bi se adekvatno nosila sa tim problemom ako do njega eventualno dođe. Istakao je da je nerealno prognozirati koliko bi migranata moglo doći u BiH.

- U Srbiji se nalazi oko 70 do 80 hiljada ljudi što ne znači da se taj broj neće povećavati u narednim danima. Makedonija pušta najosjetljivije kategorije - žene i djecu, tako da se iz dana u dan, iz sata u sat taj broj može mijenjati. Prema našim informacijama, kada je riječ o Grčkoj i Turskoj sigurno se radi o stotinama hiljada izbjeglica koje su zainteresovane da dođu u EU - napominje Kovač.

Upozorava da problem neregularnih migranata evidentno nijedna zemlja u regionu nije u mogućnosti sama da rješava, pa ni BiH.

- Taj problem morali bismo zajedno rješavati i EU i zemlje okruženja. Jer, na primjer, neregularni migrant koji je pronađen na području Hrvatske ako je utvrđeno da je došao iz BiH vraća se u BiH. Ako u BiH utvrde da je on došao iz pravca Srbije bude vraćen Srbiji. No to nije konačno rješavanje ovog problema. To je prelivanje migranata iz jedne zemlje u drugu, iz jednog područja u drugo - pojašnjava Kovač. EU bi, ističe, trebalo dodatno da se uključi da pomogne zemljama regiona pa samim tim i BiH kada je riječ o ovom problemu.

- Svi ti migranti dolaze iz EU jer je Grčka članica EU. Pored toga, u EU postoje zajednički projekti putem "Fronteksa", odnosno letovi za vraćanje neregularnih migranata u zemlje porijekla. Mi kao ni zemlje regiona nismo članice EU i u ovom trenutku nemamo mogućnosti da putem tih zajedničkih projekata koje finansira EU vratimo neregularne migrante u zemlje porijekla - rekao je Kovač.

Ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić kaže da je u stalnom kontaktu sa Graničnom policijom i Službom za poslove sa strancima da i da postoji operativni plan u slučaju da ilegalni migranti krenu prema BiH.

- Postoji pisani plan i oni taj plan ispunjavaju. Nadam se da situacija neće biti izvan kontrole, odnosno da će biti spriječeno to da stvari izmaknu kontroli - rekao je Mektić.

Granična policija

Prema podacima Granične policije, u prvih šest mjeseci ove godine granicu BiH ilegalno je prešlo i u zemlju ušlo 75 osoba, od kojih je pet iz zemalja visokog migracijskog rizika. Nadležne službe su u pripravnosti, a pojačane su i policijske kontrole.

- U cilju identifikacija eventualnih mjesta za ilegalni prelazak granice BiH prema Srbiji, pratimo i lica koja bi se mogla dovesti u vezu sa prebacivanjem ilegalnih migranata - rekla je portparol Granične policije BiH Sanela Dujković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana