Tajnost i ishitrenost ne vode BiH u EU

V. Kulaga, Ž. Domazet
Tajnost i ishitrenost ne vode BiH u EU

Banjaluka, Sarajevo - Predstavnici stranaka koje nisu dio većine na nivou BiH osudili su juče način na koji je u Savjetu ministara usvojen mehanizam koordinacije i naglasili da je podnošenje aplikacije BiH za članstvo u EU ishitreno i ispolitizovano.

Poslanik SNSD-a i član Zajedničke komisije za evropske integracije u Parlamentu BiH Milica Marković naglasila je da cijela priča i postupak, od mehanizma koordinacije do aplikacije za kandidaturu, idu nakaradno i traljavo.

- Taj traljavi posao vode članovi Predsjedništva BiH i predsjedavajući Savjeta ministara Denis Zvizdić. Čini se da pokušavaju izdejstvovati nešto tajno, što je nemoguće u ovom trenutku, da bi podnijeli kredibilnu aplikaciju - rekla je Markovićeva i dodala da Zvizdić nije došao ni u Parlament da kaže da je taj posao urađen.

I predsjednik DNS-a Marko Pavić smatra da je cijelo pitanje podnošenja aplikacije BiH za članstvo ishitreno i ispolitizovano.

- Mogu i ja poslati predsjedniku SAD Baraku Obami pismo s molbom da pošalje 100 miliona Prijedoru da bismo se mi razvijali. To pismo niti će ko pročitati niti odgovoriti na njega, jer je nerealno. Slično je i sa aplikacijom - rekao je Pavić.

Lider DF-a Željko Komšić je, sa druge strane, ocijenio da je novonastala situacija pokazatelj da predsjedavajući Predsjedništva BiH i lider HDZ-a BiH Dragan Čović upravlja svim i svačim u BiH, osim "hvala Bogu i samim nebesima i pravosuđem".

Predsjednik Glavnog odbora SDP-a BiH Saša Magazinović smatra da je usvojeni mehanizam koordinacije garancija da nikada nećemo ući u EU.

- Usvojen je mehanizam koji obavezuje donošenje odluka konsenzusom i to od ljudi koji se danas ne mogu dogovoriti ni da je ovo mjesec februar - istakao je Magazinović.

Član Inicijative za monitoring EU integracija Tijana Cvjetićanin kaže da je u principu ovo još jedan slučaj kada su procesi u vezi sa EU integracijama rađeni van javnosti, s tim da je ovo najradikalniji primjer, jer niko nije znao čak ni da se sastao Savjet ministara da o tome diskutuje i to usvoji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana