Тајност и исхитреност не воде БиХ у ЕУ

В. Кулага, Ж. Домазет
Тајност и исхитреност не воде БиХ у ЕУ

Бањалука, Сарајево - Представници странака које нису дио већине на нивоу БиХ осудили су јуче начин на који је у Савјету министара усвојен механизам координације и нагласили да је подношење апликације БиХ за чланство у ЕУ исхитрено и исполитизовано.

Посланик СНСД-а и члан Заједничке комисије за европске интеграције у Парламенту БиХ Милица Марковић нагласила је да цијела прича и поступак, од механизма координације до апликације за кандидатуру, иду накарадно и траљаво.

- Тај траљави посао воде чланови Предсједништва БиХ и предсједавајући Савјета министара Денис Звиздић. Чини се да покушавају издејствовати нешто тајно, што је немогуће у овом тренутку, да би поднијели кредибилну апликацију - рекла је Марковићева и додала да Звиздић није дошао ни у Парламент да каже да је тај посао урађен.

И предсједник ДНС-а Марко Павић сматра да је цијело питање подношења апликације БиХ за чланство исхитрено и исполитизовано.

- Могу и ја послати предсједнику САД Бараку Обами писмо с молбом да пошаље 100 милиона Приједору да бисмо се ми развијали. То писмо нити ће ко прочитати нити одговорити на њега, јер је нереално. Слично је и са апликацијом - рекао је Павић.

Лидер ДФ-а Жељко Комшић је, са друге стране, оцијенио да је новонастала ситуација показатељ да предсједавајући Предсједништва БиХ и лидер ХДЗ-а БиХ Драган Човић управља свим и свачим у БиХ, осим "хвала Богу и самим небесима и правосуђем".

Предсједник Главног одбора СДП-а БиХ Саша Магазиновић сматра да је усвојени механизам координације гаранција да никада нећемо ући у ЕУ.

- Усвојен је механизам који обавезује доношење одлука консензусом и то од људи који се данас не могу договорити ни да је ово мјесец фебруар - истакао је Магазиновић.

Члан Иницијативе за мониторинг ЕУ интеграција Тијана Цвјетићанин каже да је у принципу ово још један случај када су процеси у вези са ЕУ интеграцијама рађени ван јавности, с тим да је ово најрадикалнији примјер, јер нико није знао чак ни да се састао Савјет министара да о томе дискутује и то усвоји.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана