Тајне информације свима на изволите

Жељка Домазет
Тајне информације свима на изволите

Сарајево - Заједничка комисија Парламента БиХ за одбрану и безбједност није јуче прихватила информацију Министарства безбједности БиХ о томе да ли су безбједносне агенције радиле по закону када су пресретале разговоре у случају који је претходио суспензији главног тужиоца БиХ Горана Салиховића.

Информацију су зауставили чланови комисије из хрватског народа, који су били уздржани. Комисија је крајем августа задужила Министарство безбједности да припреми извјештај за руководство оба дома Парламента БиХ у вези са афером "Транскрипт", у којој су пресретнути разговори о предметима вођеним у Тужилаштву БиХ, међу којима су и истраге о Бобар банци и Павловић банци. Расправа о транскриптима прислушкиваних разговора који инкриминишу Салиховића била је на ивици инцидента.

Члан Комисије из СНСД-а Душанка Мајкић упозорила је на озбиљне пропусте Агенције за истраге и заштиту (SIPA) и Министарства безбједности БиХ.

- Документ је збуњујући. SIPA га је доставила министру безбједности, који га је упутио свим члановима комисије. Ово су подаци који су повјерљиви, а одједном су доступни јавности иако их је Тужилаштво БиХ квалификовало као тајне. Ово је озбиљан пропуст и паклени план SIPA и Министарства безбједности. Министар безбједности, директор SIPA и замјеник предсједавајућег ове комисије су кадар СДС-а. Немојте да правимо циркус - рекла је Мајкићева и додала да је за овај случај надлежна Заједничка комисија Парламента за надзор над радом Обавјештајно-безбједносне агенције (ОБА) БиХ.

Члан комисије Дарко Бабаљ из СДС-а одговорио је Мајкићевој да предсједавајући комисије за надзор над радом ОБА Никола Шпирић из СНСД-а не ради свој посао.

- Не можете ни пушком натјерати Шпирића да сазове сједницу. Знате како он то смандрља - рекао је Бабаљ.

Мајкићевој је поручио да се уозбиљи и да га слуша.

- Ако нећете, зачепите уши. Резултат свега овог је суспензија Салиховића и нећу да причам о транскриптима јер није суспендован што је појео двије чоколаде. Ви, Душанка, причате небулозе које никог не интересују. Не присуствујете сједницама комисија - рекао је Бабаљ.

На Бабаљево излагање је реаговала замјеник предсједавајућег комисије Борјана Кришто из ХДЗ-а БиХ рекавши да је то непримјерено понашање.

- У једном моменту сам размишљала да устанем и одем са сједнице - рекла је Кришто.

Члан комисије из СДА Шемсудин Мехмедовић казао је да институције треба да раде свој посао и да комисија нема надлежност за овај случај. Огњен Тадић из СДС-а је додао да је ово кључна тема за све у политичком животу РС.

Директор SIPA Перица Станић рекао је да су поступили на основу дописа Министарства безбједности и доставили извјештај без уласка у тајне податке.

- Агенција само на захтјев Тужилаштва БиХ прави транскрипте. Нису процурили тајни подаци, нити је нарушена повјерљивост података. Не стоје примједбе Мајкићеве ни да је затворен СДС-ов круг. Нисам члан СДС-а, а да ли сам симпатизер је нешто друго. Да ли то значи да је мој претходник био ваш страначки друг - питао је Станић.

Варнице су сијевале и током расправе о стању у Граничној полицији. Мајкићева је питала чије извјештаје о посјетама Граничној полицији и Оружаним снагама БиХ разматра комисија.

- Ми нисмо ишли у те посјете него предсједавајући Сифет Поџић и са њим колеге из једног конститутивног народа. Зашто бих ја овоме вјеровала - казала је Мајкићева.

Мехмедовић је казао да није ишао у приватне посјете, док је Поџић истакао да су сви чланови знали за посјете и да су оне биле у плану рада. Поџић је казао да је на граничном прелазу Дољани видио тешку ситуацију, док је Мехмедовић рекао да је неправедно да обични полицајац из свог џепа плаћа ако оштети ретровизор, а да руководиоци слупају ауто и да то плаћа Гранична полиција. Додао је да је у протекле три године суспендовано више од 300 полицајаца.

На то је реаговао први човјек Граничне полиције Зоран Галић, рекавши да их политичари нападају када им не буду остварене жеље да њихови пријатељи или родбина буду унапријеђени и да Гранична полиција не може функционисати на основу пријетњи.

Јеринић: Војници неће бити кажњени

Замјеник министра одбране БиХ Борис Јеринић рекао да припадници Оружаних снага БиХ који су изашли на референдум о Дану РС неће бити кажњени.

- Они немају никакву одговорност, нису прекршили ниједан члан ни закона ни Устава - казао је Јеринић и додао да не зна ко је донио усмену наредбу да истрага буде спроведена.

Гласање

"за" - Дарко Бабаљ и Огњен Тадић (СДС), Сифет Поџић и Ханка Вајзовић (ДФ), Шемсудин Мехмедовић (СДА)

"против" - Душанка Мајкић (СНСД)

"уздржани" - Борјана Кришто и Бариша Чолак (ХДЗ БиХ)

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана