Тадићева први фаворит за “уклету” фотељу у Тужилаштву БиХ

Вељко Зељковић
Тадићева први фаворит за “уклету” фотељу у Тужилаштву БиХ

Сарајево - Након скоро двије године Тужилаштво БиХ би коначно требало да добије новог главног тужиоца јер је ову функцију све од септембра 2016. године, као вршилац дужности, обављала Гордана Тадић.

Након што је Високи судски и тужилачки савјет 15. августа ове године расписао конкурс, на адресу ове институције је до краја прошле седмице, како “Глас Српске” сазнаје, стигло укупно девет пријава.

Како је истакао наш извор, за ово мјесто су конкурисали већ поменута Гордана Тадић, али и Дубравко Чампара, Саша Сарајлић, Исмет Шушкић, Мирослав Јањић, Диана Кајмаковић, Мирослав М. Марковић, Сеид Марушић и Ћазим Серхатлић. Сви поменути, осим Серхатлића, који је адвокат, тренутно су тужиоци у Тужилаштву БиХ.

Предсједник Високог судског и тужилачког савјета БиХ Милан Тегелтија није желио потврдити, али ни демантовати, наводе нашег извора, уз опаску да ће то моћи да уради тек након што буде завршена сва процедура у вези са пријемом пријава.

- До краја ове седмице на адресу Високог судског и тужилачког савјета требало би да пристигну и остале пријаве које су послате поштом и тек након тога моћи ћемо говорити о именима кандидата, али и ући у сам процес избора новог главног тужиоца - истакао је Тегелтија.  

Од 2003. године, када је основано Тужилаштво БиХ, функцију главног тужиоца до сада су обављале само три особе, чији рад су обиљежиле контроверзе и афере, због чега је та фотеља означена као “уклета”.

Први је био Маринко Јурчевић, који је ову функцију напустио самоиницијативно и без икаквог објашњења. Наслиједио га је Милорад Барашин, који је због својих наводних веза са Слободаном Тешићем, међународним трговцем оружјем, смијењен са те позиције.

Слична судбина задесила је и Горана Салиховића 2016. године, посљедњег “званичног” главног тужиоца. Он је прво суспендован, а онда и смијењен, због, како је тада наведено, уочених неправилности у раду.

Од тада, па све до данас, ову функцију је као вршилац дужности обављала Гордана Тадић, која и даље фигурира као један од озбиљнијих кандидата за ово мјесто јер се за њено име не вежу афере.

Њени “противници” имају далеко живописније биографије, а посебно се истичу оне које имају тужиоци Дубравко Чампара и Диана Кајмаковић. Њихов досадашњи рад обиловао је низом контроверзи због наводних политичких и пријатељских веза с осумњиченима у случајевима који су водили пред надлежним судовима.

Мећу онима који озбиљно конкуришу на ово мјесто је и Мирослав М. Марковић, који је у дијелу јавности ФБиХ критикован што није подигао кривичну пријаву против предсједника РС Милорада Додика и предсједнице Владе Српске Жељке Цвијановић у случају “Референдум”, а због наводног рушења уставно-правног поретка БиХ. 

Према ријечима извора “Гласа Српске”, завидне шансе у овом “надметању”, из другог плана, има и Мирослав Јањић, који се није либио да критикује ни саму Тадићеву због њеног игнорантског односа према предметима везаним за ратне злочине.

- Треба вјеровати да ће овај пут ВСТС добро обавити свој посао и изабрати стварно најбољег кандидата за ово врло одговорно мјесто јер досадашњи рад Тужилаштва БиХ не прате адекватни резултати - истакао је извор “Гласа Српске”, додајући да је мало вјероватно да за новог главног тужиоца буде изабран неко ко већ дужи низ година не ради у овој институцији.

Начин бодовања кандидата

Приликом оцјењивања кандидата највише бодова ће носити њихова стручност и досадашњи рад. По овом основу могуће је добити чак 60 од могућих 100 бодова. Након тога, највише бодова, максимално 35, носи интервју који ће чланови комисије Високог судског и тужилачког савјета БиХ обавити са сваким кандидатом понаособ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана