Tadić: U prošloj godini Tužilaštvo BiH ostvarilo zavidne rezultate

Srna
Tadić: U prošloj godini Tužilaštvo BiH ostvarilo zavidne rezultate

Sarajevo - Vršilac dužnosti glavnog tužioca BiH Gordana Tadić izjavila je danas da je Tužilaštvo BiH u prošloj godini ostvarilo normu od 134 odsto, dok prosječna norma svih tužilaštava u BiH iznosi 109 odsto.

Nakon podnesenog izvještaja o radu ove pravosudne institucije u 2017. godini u Visokom sudskom i tužilačkom savjetu /VSTS/ BiH, Tadićeva je rekla novinarima da je Tužilaštvo BiH ostvarilo veoma zavidne rezultate.

"I pored svega, mi nismo u potpunosti zadovoljni i u ovoj godini rezultati će biti još bolji", rekla je Tadićeva.

Ona je naglasila da su uprkos suspenziji zamjenika glavnog tužioca i rukovodioca Posebnog odjeljenja za organizovani kriminal, privredni kriminal, korupciju i terorizam nastavili normalan rad i prevazišli sve poteškoće, te da je u prošloj godini Tužilaštvo BiH podiglo 96 optužnica, 10 više nego u 2016. godini.

"Od mog preuzimanja Tužilaštva BiH nije bilo, niti će biti montiranih optužnica. Mi se sada nalazimo pred opšte izbore i neka građani odluče o sudbini ove zemlje", istakla je Tadićeva.

Ona je dodala da je sa saradnicima učestvovala u izradi nacrta strategije za rad na predmetima ratnih zločina, a da nastavljaju raditi u okviru stare strategije.

Tadićeva je u svom izvještaju članovima VSTS-a navela pozitivne statističke rezultate rada, iznoseći podatak da je u 2017. godini podignuto 187 optužnica protiv 366 lica, te da je kvalitet rada iznosi 93,58 odsto.

Odjeljenje za ratne zločine podiglo je 38 optužnica protiv 89 optuženih lica, Odjeljenje za organizovani kriminal, privredni kriminal i korupciju podiglo je 96 optužnica protiv 210 lica, dok je Opšte odjeljenje podiglo 53 optužnice protiv 67 optuženih lica.

Odjeljenje za ratne zločine ostvarilo je normu od 118,14 odsto, Odjeljenje za organizovani kriminal, privredni kriminal, korupciju i terorizam 149,57 odsto, a Opšte odjeljenje normu od 179,58 odsto.

Tadićeva je navela i da je Tužilaštvo prošle godine u radu imalo 727 istraga protiv 3.316 lica, te istakla ogroman broj predmeta koji su u fazi suđenja.

Vršilac dužnosti glavnog tužioca BiH istakla je i koordinisan proces traženja nestalih lica u kojem je Tužilaštvo aktivno uključeno, te dodala da se ona nalazi na čelu Udarne grupe za borbu protiv terorizma i Udarne grupe za borbu protiv trgovine ljudima i ilegalnih migracija.

Tadićeva je rekla da je na kraju prošle godine bilo 886 neriješenih predmeta protiv 5.695 lica, u čemu su uračunate i prenesene prijave iz ranijih godina.

Ona je navela i da je na osnovu optužnica Tužilaštva BiH izrečeno je 138 presuda u odnosu na 290 lica. Od toga, 122 presude bile su osuđujuće za 198 lica.

"Izrečene su presude u trajanju od 296 godina zatvora, uložene žalbe na prvostepene presude u 43 predmeta u odnosu na 178 lica. Optuženi su u 90 predmeta sklopili sporazum o priznanju krivice, a oduzeta nezakonito stečena imovinska korist u različitim apoenima u iznosu oko 5,5 miliona KM", dodala je Tadićeva.

Tokom prezentacije istaknuto je učešće Tužilaštva BiH u međunarodnim operacijama u borbi protiv prekograničnog i organizovanog kriminala, u saradnji sa zemljama regiona, EU i drugim zemljama, kao i rad na aktivnostima u vezi sa procesom evropskih integracija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana