Тадић: У прошлој години Тужилаштво БиХ остварило завидне резултате

Срна
Тадић: У прошлој години Тужилаштво БиХ остварило завидне резултате

Сарајево - Вршилац дужности главног тужиоца БиХ Гордана Тадић изјавила је данас да је Тужилаштво БиХ у прошлој години остварило норму од 134 одсто, док просјечна норма свих тужилаштава у БиХ износи 109 одсто.

Након поднесеног извјештаја о раду ове правосудне институције у 2017. години у Високом судском и тужилачком савјету /ВСТС/ БиХ, Тадићева је рекла новинарима да је Тужилаштво БиХ остварило веома завидне резултате.

"И поред свега, ми нисмо у потпуности задовољни и у овој години резултати ће бити још бољи", рекла је Тадићева.

Она је нагласила да су упркос суспензији замјеника главног тужиоца и руководиоца Посебног одјељења за организовани криминал, привредни криминал, корупцију и тероризам наставили нормалан рад и превазишли све потешкоће, те да је у прошлој години Тужилаштво БиХ подигло 96 оптужница, 10 више него у 2016. години.

"Од мог преузимања Тужилаштва БиХ није било, нити ће бити монтираних оптужница. Ми се сада налазимо пред опште изборе и нека грађани одлуче о судбини ове земље", истакла је Тадићева.

Она је додала да је са сарадницима учествовала у изради нацрта стратегије за рад на предметима ратних злочина, а да настављају радити у оквиру старе стратегије.

Тадићева је у свом извјештају члановима ВСТС-а навела позитивне статистичке резултате рада, износећи податак да је у 2017. години подигнуто 187 оптужница против 366 лица, те да је квалитет рада износи 93,58 одсто.

Одјељење за ратне злочине подигло је 38 оптужница против 89 оптужених лица, Одјељење за организовани криминал, привредни криминал и корупцију подигло је 96 оптужница против 210 лица, док је Опште одјељење подигло 53 оптужнице против 67 оптужених лица.

Одјељење за ратне злочине остварило је норму од 118,14 одсто, Одјељење за организовани криминал, привредни криминал, корупцију и тероризам 149,57 одсто, а Опште одјељење норму од 179,58 одсто.

Тадићева је навела и да је Тужилаштво прошле године у раду имало 727 истрага против 3.316 лица, те истакла огроман број предмета који су у фази суђења.

Вршилац дужности главног тужиоца БиХ истакла је и координисан процес тражења несталих лица у којем је Тужилаштво активно укључено, те додала да се она налази на челу Ударне групе за борбу против тероризма и Ударне групе за борбу против трговине људима и илегалних миграција.

Тадићева је рекла да је на крају прошле године било 886 неријешених предмета против 5.695 лица, у чему су урачунате и пренесене пријаве из ранијих година.

Она је навела и да је на основу оптужница Тужилаштва БиХ изречено је 138 пресуда у односу на 290 лица. Од тога, 122 пресуде биле су осуђујуће за 198 лица.

"Изречене су пресуде у трајању од 296 година затвора, уложене жалбе на првостепене пресуде у 43 предмета у односу на 178 лица. Оптужени су у 90 предмета склопили споразум о признању кривице, а одузета незаконито стечена имовинска корист у различитим апоенима у износу око 5,5 милиона КМ", додала је Тадићева.

Током презентације истакнуто је учешће Тужилаштва БиХ у међународним операцијама у борби против прекограничног и организованог криминала, у сарадњи са земљама региона, ЕУ и другим земљама, као и рад на активностима у вези са процесом европских интеграција.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана