Tadić: Ne postoji afera “Selefije”

Željka Domazet
Tadić: Ne postoji afera “Selefije”

Sarajevo - Glavni tužilac BiH Gordana Tadić izjavila je juče, komentarišući navode o vrbovanju državljana BiH da u Tužilaštvu BiH ne postoji predmet o aferi “Selefije” nego samo konkretni predmeti.

- Ovaj predmet formiran je na osnovu saznanja koje je iznio jedan portal, a potvrdio ih je i ministar Dragan Mektić. Ovaj predmet još nije završen u Tužilaštvu BiH. U jednom dijelu predmet je označen pod oznakom “tajno”. Predmet se radi u tri faze. Prva faza je bila da bude utvrđeno ono što je navedeno, da su ova tri lica (Mato Đaković, Mijo Krešić, Ivan Vandić) za koja je donesena naredba o nesprovođenju istrage učestvovala u vrbovanju stranih osoba. Naredbom o nesprovođenju istrage utvrđeno je da to nije tačno - rekla je Tadićeva. Dodala je što se tiče drugog dijela naredbe o sprovođenju istrage, koja se odnosi na ministra bezbjednosti, da na tome radi postupajući tužilac i da ona nema pravo da učestvuje u konkretnim predmetima.

- S obzirom na to da su se ta saznanja pojavila na portalu, a ne kao sada u Predsjedništvu BiH ili Savjetu ministara, kako je to trebalo i da bude, taj dio je urađen tako da je donesena naredba. Takođe u Tužilaštvu BiH ostao je i treći dio koji radimo putem međunarodne pravne pomoći i saradnje sa Hrvatskom i Slovenijom. Taj dio se sada privodi kraju. Naš tužilac treba da ide u Sloveniju u Novo Mesto da provjeri sve te navode koji se tamo pominju i nakon toga mi ćemo se oglasiti i o tom trećem dijelu, koji je dio tog predmeta - kazala je Tadićeva.

Istakla je da je riječ o veoma složenoj problematici.

- Ta stvar nije smjela doći do Tužilaštva BiH da su to valjano uradile obavještajne agencije i tu stvar riješile između sebe. Ništa od ovoga ni u kom smislu nije trebalo da izađe u javnost - rekla je Tadićeva.

Pojasnila je da su ove stvari u Tužilaštvo BiH trebalo da dođu tek nakon što sve bude provjereno.

Komentarišući protestnu notu koju je Hrvatskoj uputilo Predsjedništvo BiH Tadićeva je rekla da je to ispravno.

- Smatram da je to pravi put. Saznanja koja su agencije ili ministarstvo imali trebalo je da podnesu Predsjedništvu BiH, starom ili novom sazivu i da se ide sa notom da ne dolazi do svih ovih situacija u kojima smo se našli - tvrdi Tadićeva.

Osvrćući se na izručenje državljana BiH koji su ratovali na strani IS-a u Siriji i za kojima je raspisana crvena potjernica, Tadićeva je kazala da je riječ o specifičnoj situaciji.

- Sada se vraćaju borci sa stranih ratišta. Uskoro ćemo imati izručenje dva borca za kojima je bila raspisana crvena potjernica. Mi smo spremni da završimo taj posao. Mi smo jedina institucija koja može procesuirati ne samo ovu vrstu krivičnih djela nego i druge - rekla je Tadićeva.

Mektić

Gordana Tadić je rekla da novinari treba prvo da dođu u Tužilaštvo ili u neku od policijskih agencija - da sve informacije provjere prije nego što objave neki tekst. U suprotnom, uznemiruju se građani BiH. Na ovu izjavu reagovao je ministar bezbjednosti Dragan Mektić.

- Novinarskim tekstovima se uznemiravaju građani? Pa novinari istražuju i objavljuju istinu. Ona uznemirava time javnost. Ko je uznemiren? Ja eto, ne da tražim, nego molim Tužilaštvo da prestane brukati ovu državu. Pogotovo što će navodno ići u Sloveniju istraživati nešto i u Hrvatsku. Koja obavještajna služba će im dati podatke? Pa to je međunarodna bruka - rekao je Mektić za N1.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana