Тадић: Не постоји афера “Селефије”

Жељка Домазет
Тадић: Не постоји афера “Селефије”

Сарајево - Главни тужилац БиХ Гордана Тадић изјавила је јуче, коментаришући наводе о врбовању држављана БиХ да у Тужилаштву БиХ не постоји предмет о афери “Селефије” него само конкретни предмети.

- Овај предмет формиран је на основу сазнања које је изнио један портал, а потврдио их је и министар Драган Мектић. Овај предмет још није завршен у Тужилаштву БиХ. У једном дијелу предмет је означен под ознаком “тајно”. Предмет се ради у три фазе. Прва фаза је била да буде утврђено оно што је наведено, да су ова три лица (Мато Ђаковић, Мијо Крешић, Иван Вандић) за која је донесена наредба о неспровођењу истраге учествовала у врбовању страних особа. Наредбом о неспровођењу истраге утврђено је да то није тачно - рекла је Тадићева. Додала је што се тиче другог дијела наредбе о спровођењу истраге, која се односи на министра безбједности, да на томе ради поступајући тужилац и да она нема право да учествује у конкретним предметима.

- С обзиром на то да су се та сазнања појавила на порталу, а не као сада у Предсједништву БиХ или Савјету министара, како је то требало и да буде, тај дио је урађен тако да је донесена наредба. Такође у Тужилаштву БиХ остао је и трећи дио који радимо путем међународне правне помоћи и сарадње са Хрватском и Словенијом. Тај дио се сада приводи крају. Наш тужилац треба да иде у Словенију у Ново Место да провјери све те наводе који се тамо помињу и након тога ми ћемо се огласити и о том трећем дијелу, који је дио тог предмета - казала је Тадићева.

Истакла је да је ријеч о веома сложеној проблематици.

- Та ствар није смјела доћи до Тужилаштва БиХ да су то ваљано урадиле обавјештајне агенције и ту ствар ријешиле између себе. Ништа од овога ни у ком смислу није требало да изађе у јавност - рекла је Тадићева.

Појаснила је да су ове ствари у Тужилаштво БиХ требало да дођу тек након што све буде провјерено.

Коментаришући протестну ноту коју је Хрватској упутило Предсједништво БиХ Тадићева је рекла да је то исправно.

- Сматрам да је то прави пут. Сазнања која су агенције или министарство имали требало је да поднесу Предсједништву БиХ, старом или новом сазиву и да се иде са нотом да не долази до свих ових ситуација у којима смо се нашли - тврди Тадићева.

Осврћући се на изручење држављана БиХ који су ратовали на страни ИС-а у Сирији и за којима је расписана црвена потјерница, Тадићева је казала да је ријеч о специфичној ситуацији.

- Сада се враћају борци са страних ратишта. Ускоро ћемо имати изручење два борца за којима је била расписана црвена потјерница. Ми смо спремни да завршимо тај посао. Ми смо једина институција која може процесуирати не само ову врсту кривичних дјела него и друге - рекла је Тадићева.

Мектић

Гордана Тадић је рекла да новинари треба прво да дођу у Тужилаштво или у неку од полицијских агенција - да све информације провјере прије него што објаве неки текст. У супротном, узнемирују се грађани БиХ. На ову изјаву реаговао је министар безбједности Драган Мектић.

- Новинарским текстовима се узнемиравају грађани? Па новинари истражују и објављују истину. Она узнемирава тиме јавност. Ко је узнемирен? Ја ето, не да тражим, него молим Тужилаштво да престане брукати ову државу. Поготово што ће наводно ићи у Словенију истраживати нешто и у Хрватску. Која обавјештајна служба ће им дати податке? Па то је међународна брука - рекао је Мектић за Н1.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана