Тадић: Мектић ми је угрозио безбједност

Горан Маунага
Тадић: Мектић ми је угрозио безбједност

Сарајево - Вршилац дужности главног тужиоца Тужилаштва БиХ Гордана Тадић пријавила је министра безбједности БиХ Драгана Мектића за директно угрожавање њене безбједности.

Тадићева је пријаву поднијела Дирекцији за координацију полицијских тијела БиХ и најавила да ће и Високом судском и тужилачком савјету (ВСТС) БиХ прослиједити информацију о Мектићевом изношењу лажних података о раду Тужилаштва БиХ. Окидач за потезе Тадићеве, које је ријетко видјети у уређеним државама, било је Мектићево јавно изношење податка о томе гдје се налази полицијска кућица у којој је обезбјеђење Тадићеве. У разрачунавању са Тужилаштвом БиХ, које траје већ мјесецима, Мектић је навео да је 59 тужилаца за три године подигло само 35 оптужница.

- То значи 0,5 оптужница по тужиоцу годишње. То говори о пропасти, дубокој немоћи и нераду, корупцији и криминалу у правосудним институцијама - рекао је Мектић.

Тадићева у петак није жељела да говори о потезима које је повукла и сукобу са Мектићем истичући да је на састанку, а послије тога више није одговарала на телефонске позиве. У Дирекцији за координацију полицијских тијела у петак нисмо успјели да сазнамо шта ће бити предузето поводом пријаве коју је поднијела Тадићева.

Тужилаштво БиХ је саопштило да је Мектић изнио неистине о раду те институције којима обмањује јавност с циљем наношења штете тужилаштву.

- У протекле три године подигли смо 580 оптужница против 1.276 лица за кривична дјела из своје надлежности, међу којима и за најтеже облике, ратне злочине, организовани криминал, корупцију, трговину људима, финансијски криминал, пореске утаје и тероризам, док Мектић тврди да је подигнуто 35 оптужница - наведено је у саопштењу Тужилаштва БиХ, које је оцијенило да је изнесеним неистинитим тврдњама нанесена штета угледу те институције.

Мектић је појаснио да је изјавио да се полицијска кућица налази пред кућом Тадићеве у којој је и кладионица и да се питао да ли полиција чува њу или кладионицу. Каже и да је приликом тврдње да је 59 тужилаца подигло 35 оптужница за три године мислио само на оптужнице и предмете у вези са корупцијом.

- Они су у саопштењу изнијели број оптужница за сва кривична дјела, а ја сам податке изнио на основу докумената о којима је расправљао Савјет министара БиХ. Ту информацију добили смо путем Министарства правде и ВСТС-а. Читава информација садржи 17 страна. Ни у Финској није боље. Тужилаштво БиХ је од 2014. до краја 2016. године донијело 140 наредби за неспровођење и 90 за спровођење истраге. Прозивају ме да рушим морални дигнитет Тужилаштва. Позивам их да не руше и урушавају ментални дигнитет грађана БиХ. Тужилаштво нас третира као да смо ретардирани - рекао је Мектић.

Тужбу против Мектића најавила је и потпредсједница ВСТС-а Ружица Јукић због лажних оптужби и лажне информације да је у сродству с Тадићевом. ВСТС је стао у заштиту Јукићеве саопштивши да је Мектић изнио низ неоснованих квалификација ради њене дискредитације и нарушавања личног и професионалног угледа.

Мектић, међутим, наставља да тврди да су Јукићева и Тадићева у сродству и додаје да је Јукићева злоупотријебила електронску пошту ВСТС-а најављујући приватне тужбе као акта те институције. Јукићева је истакла да Мектићеве тврдње нису тачне.

- Нетачно је да злоупотребљавам ВСТС. Ми смо као предсједништво донијели одлуку да се огласим путем саопштења, јер ме он прозива као потпредсједницу ВСТС-а, а не само као Ружицу Јукић - каже Јукићева и закључује да је тужба једини начин да јавности докаже да министар изјавама обмањује јавност.

Сукоб између Тужилаштва и министра безбједности траје већ дуго, а челници Тужилаштва су недавно званично затражили од ВСТС-а и Савјета министара БиХ да ту институцију заштите од Мектића. Стручњак за безбједност Драгомир Кесеровић каже да је све што је изашло у јавност у вези са међусобним нападима лица која имају значајне функције у власти непримјерено било којој озбиљној држави.

- Оно чиме се баве нема везе са професионалном етиком и обављањем дужности и то је недопустиво и непримјерено. Чак и када се то дешава правила и стандарди налажу да се то не публикује, него да се проблеми рјешавају у институцијама - каже Кесеровић.

Обмане

Тужилаштво БиХ саопштило је да Драган Мектић често у јавним иступима износи нетачне податке о тој институцији и о Гордани Тадић коју неосновано доводи у везу са другим носиоцима правосудних функција.

- Ријеч је о обмањујућим информацијама и изнесени наводи нису тачни - пише у саопштењу Тужилаштва БиХ.

Сукоб са Салиховићем

Драган Мектић и суспендовани главни тужилац Тужилаштва БиХ Горан Салиховић такође су у жестоком сукобу и већ двије године износе оптужбе један против другога.

Салиховић је недавно најавио да ће поднијети кривичну пријаву против Мектића због лажног пријављивања и клевете. Мектић је на то рекао да је Салиховић на основу лажних информација о ратним злочинима и дипломи водио истрагу против њега.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана